Напишете дума/думи за търсене

Помага ли мелатонинът за добър сън

Мелатониновите помощни средства за сън стават все по-популярни. Имайте предвид, че вашето тяло произвежда мелатонин по естествен път. Нивата на мелатонин се повишават вечер, като има стъпки, които може да предприемете, за да се възползвате максимално от естественото производство на мелатонин на вашето тяло.

Нивата на мелатонин се повишават около два часа преди лягане. Създайте оптимални условия, за да може естественият мелатонин в организма ви да си свърши работата. Дръжте осветлението слабо и загасете устройствата вкъщи. Спрете да използвате вашия компютър, смартфон или таблет - синята и зелена светлина от тези устройства може да неутрализират ефекта на мелатонина. Ако гледате телевизия, уверете се, че сте на поне шест метра от екрана. Изключете и ярките светлини.

Също така може да помогнете на тялото си да произвежда мелатонин за сън в точното време, като се излагате на дневна светлина през светлата част на деня - сутрин и следобед. Разходете се навън или седнете до слънчев прозорец.

Често се случва на напълно здрави хора да имат проблеми със съня в продължение на няколко дни или седмици. Ако сте един от тях, може да опитате да си помогнете с добавка мелатонин за сън. Изследванията показват, че добавката може да помогне на хората с безсъние да заспят малко по-бързо и може да има по-сериозни ползи за тези със синдром на забавена фаза на съня - заспиване много късно и събуждане късно на следващия ден.

Използвайте добавките за сън с мелатонин разумно и безопасно! Тук важи принципът: „По-малкото е повече“. Вземете 1 до 3 милиграма два часа преди лягане. Ако ви предстои пътуване на място в друга часова зона, може да облекчите проблема, като няколко дена преди това започнете да взимате мелатонин два часа преди часа, в който искате на новото място да заспивате. Може също така да настроите графика си за сън и събуждане, за да бъде синхронизиран с новата ви часова зона, като просто останете будни, когато стигнете до местоназначението си - отлагайки съня до обичайното си време за лягане в новата часова зона. И не пропускайте да излизате навън в светлото време, за да настроите правилно "часовника си за сън".

Знаете ли кога да спрете?

Ако мелатонинът за сън не помага след седмица или две, спрете да го използвате. Продължат ли проблемите със съня, говорете с вашия лекар.

Ако мелатонинът ви помага, за повечето хора е безопасно да го приемат вечер в продължение на един до два месеца. След това спрете и вижте дали може да заспите сами, без помощ от добавката. Уверете се, че сте релаксирани, осветлението е приглушено, леглото и възглавницата са ви удобни, помещението е проветрено и дигиталните устройства са далеч. 

Пропуснете мелатонина за сън, ако...

Не използвайте мелатонин, ако сте бременна или кърмите, или имате автоимунно заболяване, припадъци или депресия. Говорете с вашия лекар, ако имате диабет или високо кръвно налягане. Добавките с мелатонин също могат да повишат нивата на кръвната захар и да повишат нивата на кръвното налягане при хора, приемащи някои лекарства за хипертония.

10 неща, които не трябвада правим преди лягане

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X