Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които не трябва да правим преди лягане

Според статистиката почти 27% от хората имат трайни проблеми със заспиването и 73% от хората се сблъскват с този проблем на случаен принцип. Причините за лошия сън не винаги са свързани със здравословни проблеми.

Някои вечерни навици, които изглеждат нормални за нас, всъщност могат да окажат отрицателно въздействие върху съня ни и дори да причинят безсъние.

1. Пушене

Точно както кофеина, така и никотинът има стимулиращ ефект върху тялото ни. Увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане и стимулира мозъчната активност. Всички тези процеси не допринасят за качеството на здравословния сън. Пушачите са по-склонни да страдат от безсъние, отколкото хората, които не пушат. Ако не искате да се откажете от пушенето, опитайте да не пушите 1-2 часа, преди да си легнете. Това ще ви помогне да заспите по-бързо и вашият сън ще бъде по-здравословен.

2. Тренировка

Спортът има добър ефект върху съня, тъй като може да ни помогне да заспим по-бързо и да облекчим стреса. Но това важи само ако завършите тренировката си 3-4 часа (или дори 6 часа) преди лягане.

3. Пиене на вода

Малко количество течност преди заспиване е добро за тялото. Но ако пиете прекалено много вода, вероятно ще се събудите през нощта и ще имате торбички под очите на сутринта. Това не означава, че трябва да спрете да пиете вода вечер: просто трябва да откриете подходящото количество течност за вас. Лекарите твърдят, че чаша и половината вода се считат за норма за повечето хора.

4. Дрямка

Дрямката и спортът може да имат положителен ефект върху съня, ако изберете точното време. За да спите добре през нощта, може да подремвате между 13 и 16 часа, но винаги избирайте един и същи отрязък от време и то за не повече от час и половина. За хора, които страдат от безсъние, не е препоръчително да спят следобед.

5. Творчески дейности

Изкуството често се смята за добър начин за почивка, но това не е напълно вярно, когато става въпрос за времето преди сън. Ако рисувате, пишете или свирите на инструмент, мозъкът ви ще бъде много активен. Затова ако пропуснете часа си на лягане, твърде вероятно е да посрещнете утрото напълно будни.

Творческите дейности изискват много усилия. За да се успокои, мозъкът се нуждае от известно време на адаптация. Най-добре е преди сън да почетете книга или да се отдадете на медитация.

6. Използване на електронни устройства

Не лягайте с лаптоп в скута или с телефон в ръка, защото тези устройства излъчват светлина, която е лоша за съня. Също така избягвайте да четете книга на смартфоните си. По-добре използвайте електронни четци, които са с допълнителни защити за очите ви.

Не работете вечер, в противен случай има голям шанс да прекарате часове будни и да мислите за всички задачи.

7. Пиене на хапчета

По-добре е да пиете лекарства в първата част на деня. Някои антидепресанти имат ефект на хапчета за сън, а някои просто правят нашата нервна система по-възбудена. Болкоуспокояващи също не допринасят за здравословен сън.

Запознайте с всички странични ефекти на отделните медикавенти, тъй като повечето от тях причиняват нарушения на съня.

8. Нервни усещания

Бурните емоции не допринасят за добър сън. Ако гледате новини или се карате с някого в интернет преди лягане, не се изненадвайте, ако не може да заспите. Нервност може да предизвикат страшен филм или тъжна книга. И положителните емоции не са толкова добри за съня, тъй като може да сте прекалено развълнувани, за да заспите.

9. Вземане на горещ душ

Много хора мислят, че горещата баня допринася за добър сън. Всъщност разликата в температурата е това, което ни помага да заспим. Колкото по-голяма е тази амплитуда, толкова повече искаме да спим. Затова ако сте твърде енергични преди лягане, вземете студен или хладък душ.

Високата температура на водата причинява проблеми със съня, тъй като стимулира кръвообращението към горните слоеве на кожата. Освен това, ако вземете горещ душ за повече от 10 минути, ще измиете естествения слой мазнини и кожата ще стане по-уязвима.

10. Спане с домашни любимци

Много собственици на домашни любимци обичат да спят с тях, но това никак не е хубаво нещо. Първо, схемите на съня при животните се различават от начина, по който хората спят. Сънят на домашни любимци е по-кратък и те променят позициите по-често от хората, което може да ви извади от съня през нощта.

Второ, кожните частици и козината могат да имат отрицателен ефект върху вашето здраве и сън, дори ако не сте алергични към животни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X