Напишете дума/думи за търсене

Колко опасна е кардионеврозата?

Хората с вегетативно-съдова дистония често се оплакват от сърдечни проблеми. Някои страдат от аритмия или тахикардия, други страдат от болки в гърдите, слабост и страх от смърт.

Често, въпреки щателните изследвания, не се разкриват никакви органични проблеми. В този случай лекарите диагностицират „кардионевроза“ или „кардиофобия“ и изпращат такива пациенти на посещение при психолог или психотерапевт.

Каква е тази патология и защо възниква?

Сърцето е най-чувствителният орган и трябва да се третира внимателно. Всякакви силни емоции и сътресения в живота причиняват засилено сърцебиене, а честият стрес може да доведе до сърдечна невроза.

Симптоми на кардионевроза

При пациенти, страдащи от кардиофобия, при стрес или дори очакване се наблюдава увеличаване на сърдечната честота, задух, дискомфорт и болка в гърдите. Освен това те са много неспокойни, преувеличават симптомите и усещанията си и изпитват депресия поради неувереност в себе си и собствената си малоценност.

Това състояние ги кара да подозират, че имат сериозни заболявания и често води до мъчителен страх от смърт от инфаркт, което е основният симптом на кардионеврозата. Оказва се омагьосан кръг - очакването на лошо здраве засилва проявите на невроза и увеличава тревожността.

Много пациенти със сърдечна невроза постоянно ходят на лекари и изискват да им се предписват мощни лекарства. Някои се обаждат на линейка при най-малкия признак на повишен сърдечен ритъм. Мнозина са разочаровани от масовата медицина и търсят учени и професори или се доверяват на шарлатани. Но факт е, че никой специалист не е в състояние да елиминира стреса или неврозата, което причинява прояви на кардиофобия.

Причини за кардионевроза

Най-често неврозата на сърцето се причинява от силен емоционален шок на фона на трудни житейски обстоятелства. Но причината се крие не в едно негативно събитие, а в начините на живот и решаване на собствените ни трудности и проблеми. Хората с кардиофобия имат подобен модел на поведение.

Те не са способни конструктивно да изясняват връзката, потискат и след това силно изпитват негативни емоции - гняв, агресия, раздразнителност. Такива пациенти пренебрегват или прехвърлят на другите отговорността за установяване на своите проблемни взаимоотношения с околните. Те непрекъснато отлагат решаването на важни въпроси с надеждата, че всичко „по някакъв начин ще се уреди от само себе си“, ще се самообвиняват и ще избягват конфликти по всякакъв начин.

Човек, преживял емоционален шок, е „заседнал“ в него и го преживява психически отново и отново. Така той постепенно формира в себе си невротично състояние, което се проявява със симптоми на сърдечни нарушения, които в действителност отсъстват.

Как да се справим с кардиофобията?

Хората със сърдечна невроза обикновено са много загрижени за физическото си състояние и пренебрегват психо-емоционалните проблеми. Ако сте били диагностицирани с такава диагноза, тогава помислете защо имате симптоми на сърдечни нарушения, ако всичко е наред със сърцето ви на физическо ниво? Необходимо е да се насочи вниманието от телесни усещания към психични проблеми - „какво се случва с мен“, „какво изпитвам по този или онзи въпрос“ и т.н.

Освен това трябва да разберете какви външни влияния увеличават психо-емоционалния стрес, какви източници го хранят. Това могат да бъдат проблеми с партньора или негативни ситуации на работното място, комуникация с възрастни роднини или проблеми с колеги или съседи. Понякога източникът на стрес не може да бъде елиминиран, да речем, докачлива свекърва или съсед алкохолик. Но винаги е възможно да промените отношението си към това и да се опитате да се справите с проблема без излишни емоции.

Хората около вас невинаги отговарят на вашите очаквания, те мислят, говорят и действат по различен начин, отколкото бихте искали. Вие също невинаги се държите така, както те искат от вас, и не смятате за необходимо да се оправдавате за това.

10 техники и съвет на психолог за намаляване на тревожността

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X