Напишете дума/думи за търсене

Невероятни навици, които ще ни донесат дълголетие

Всяка година си обещаваме по нещо, а понякога дори и го спазваме. Нека си припомним отново, че идва време за обещания и нека за разнообразие се опитаме този път да бъдем по-стриктни в спазването им.

Правете голо селфи всеки месец

Паролите на смартфоните са досадни, но ако това е необходимо, за да съхранявате голи снимки на телефона си, за да спасите живота си, си заслужава. Меланомът убива хиляди хора всяка година и един сигурен начин да намалите риска е да правите ежемесечна самопроверка за нови бенки или бенки, които се променят на външен вид. Ето защо месечното селфи е от съществено значение. Кой може да си спомни от месец на месец дали една бенка се е променила на външен вид или лезията, която сте забелязали миналия месец, е нараснала или изчезнала?

Осиновете домашен любимец

Ако вече сте претегляли плюсовете и минусите на осиновяването на домашен любимец, може да решите да го направите тази година, защото той ще ви помогне да живеете по-дълго. Проучване показва, че собствениците на кучета имат 15 процента по-нисък риск от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които нямат куче. Изследването е проведено в продължение на 11 години с шведи на възраст от 40 до 80 години без анамнеза за сърдечно-съдови заболявания. Както вероятно се досещате, не само факторът на неговата сладост помага да се поддържа здраво сърцето. Кучето ви извежда навън и ви гарантира хубави моменти на чист въздух с повече движение.

Спрете да ядете на крак

Сътрудникът на National Geographic и журналист Дан Бютнер знае тайната защо хората, които живеят в „Синята зона“, живеят по-дълго. „Синя зона“ се отнася до части от света, където учените са установили, че има необичайно дълголетни жители. Една специфична черта сред дългогодишните жители в синята зона е, че вечерят спокойно, отделяйки време, за да се насладят старателно на храната и разговорите с приятели и семейство. Те също не се лишават от чаша вино всеки ден.

Каква е тайната на столетниците от Синята зона.

Ако имате роднина с диабет, направете това

Според Diabetes Canada малко над един процент от канадското възрастно население живее с недиагностициран диабет. Диабетът може да ви се прокрадне и, ако бъде оставен неконтролиран, допринася за сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, слепота и ампутации. Ако имате роднина с диабет, се препоръчва редовна проверка, което обикновено е обикновен тест за глюкоза на гладно. Независимо от това дали имате роднина с диабет, ако имате анамнеза за сърдечно заболяване, високо кръвно налягане или холестерол, синдром на поликистозните яйчници или физическо бездействие, започнете да изследвате кръвната си захар.

Започнете да пиете зелен чай

Повече от 40 000 възрастни японци на възраст от 40 до 79 години са били проследявани в продължение на 11 години, за да се изследва връзката между пиенето на зелен чай и смъртността, свързана със сърдечни заболявания и инсулт. Резултатите разкриват, че хората, които пият пет чаши или повече дневно, са по-малко склонни да умрат от сърдечни заболявания и инсулт. 

Започнете да използвате конец за зъби

Сериозно, четката за зъби просто не е достатъчна. Ето един пример – хапнете пуканки и си измийте след това зъбите само с четка. Мислите ли, тя е премахнала всички забили се частици? Единствено конците и интерденталните четчици може да достигнат до някои места. Ако не почиствате перфектно зъбите си с тях, лесно възникват гнилостни процеси и се отварят джобове. Освен че това е супер болезнено, може да ви причини дори загуба на зъб, както и сърдечни проблеми, тъй като бактериите намират път до артериите и спомагат за образуването на плака по тях. Геронтологът д-р Майкъл Ройзен твърди, че ежедневното почистване с конец за зъби може да добави 6,4 години към живота ни.

Имайте вяра

На какво приписва дълголетието си 117-годишната японка Кейн Танака – най-възрастният човек в света? Племенникът й Гари Фунакоши казва, че това е нейната вяра в Бог. Това не означава, че трябва да се присъедините към църквата през януари, защото не е задължително проповедите да ни помогнат да доживеем дълбока старост. Достатъчно е да носите вярата в себе си и да бъдете добър и състрадателен човек. Авторите на едно изследване от преди няколко години посочват ефектите, които посещаването на църквата има върху смъртността и резултатите са смайващи. Например неща като състрадание, уважение, милосърдие, медитация за смирение и взаимосвързаност с другите са качества, които доказано се свързват с дълголетието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X