Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем „сбогом”

Сбогуването може да бъде трудно преживяване по различни причини. Някои хора дори предпочитат да го избягват напълно, защото ги намират за неудобни. Възприемането на този навик обаче може да бъде наистина опасно за вашето емоционално здраве и това на околните.

Сбогуванията обаче са необходими, за да се затворят цикли или определени епизоди в живота си.
Недовършената работа може да остави емоционални следи, които да продължат да ви засягат, независимо от времето, което може да е изминало. Следователно, разбирането как да се сбогувате с някого е от съществено значение за приключване и преодоляване на трудни ситуации.

Семейните, приятелските или романтичните връзки могат да приключат в даден момент по различни причини и да ви засегнат по различни начини. Прекратяването на отношенията с някого е събитие, което инициира процес на скръб за загубата на емоционална връзка.

В тези случаи се случва същото, както при смъртта на любим човек. Доказано е, че когато скръбта не се преработи по здравословен начин, тя може да доведе до други разстройства. Например индивидът може да изпита пристъп на тревожност или депресивни епизоди.

Сбогуването по здравословен начин намалява негативните емоции, както и чувството на съжаление, и улеснява приемането на промяната. С две думи, сбогуването е необходимо.
За някои хора обаче идеята да се сбогуват с някого е сложна и поражда чувство на отхвърляне. Свързва се с неприятни емоции като тъга или гняв. Но отлагането на сбогуването за неопределено време пречи на тези усещания да бъдат обработени и те продължават да имат ефект дори след края на връзката. Как да приложим тази теория на практика?

1. Не действайте импулсивно
Прекратяването на връзка с някого е нещо, за което трябва да помислите внимателно. Не е добра идея да го правите, когато изпитвате гняв или разочарование. Трябва да прецените дали прекратяването на отношенията е най-доброто действие, което може да предприемете. Ако след размисъл заключите, че връзката ви причинява само болка и няма начин да я поправите, може би е време да се сбогувате с човека до вас.

2. Намерете точното време и място
За да се случи сбогуването по най-спокойния и здравословен начин, трябва да изберете правилното време и място. Важно е да имате възможност да говорите спокойно и да го правите на място, където няма да ви прекъсват. Не е подходящо да водите този тип разговори, ако сте много заети или сте на многолюдни места, където няма уединение.


3. Бъдете честни и настоятелни
Не става дума само за това да бъдете честни, когато говорите с другите, но и със себе си. Трябва да отделите време, за да помислите какво чувствате относно ситуацията. Тогава ще знаете какво трябва да им кажете, за да прекратите връзката.
Асертивността ви позволява да изразявате себе си с уважение както към вас самите, така и към другия човек. Това означава, че може да предадете съобщение ясно, без да е необходимо да го превръщате в обида или атака.

4. Приемете емоциите си, дори и неприятните
Сбогуването с някого може да се почувства освобождаващо в началото. Но след известно време е вероятно да се появят други емоции като гняв, тъга или разочарование, които са част от процеса.

Не се опитвайте да потискате емоциите си или да ги игнорирате, защото това може да доведе до други усложнения. Всъщност проблемите с овладяването на гнева, депресивните симптоми или кризите на тревожност са свързани с непреработени конфликти.

5. Отнема време
За да преодолеете скръбта по най-добрия начин, имате нужда от време и пространство. Не се опитвайте да се държите така, сякаш нещата ще се променят за една нощ или че всичко е перфектно. Въпреки че може да сте взели най-доброто решение, няма да е непременно лесно да се адаптирате към новата си ситуация. Вървете със собственото си темпо и се опитайте да си дадете необходимото време, за да приемете промените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X