Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем най-подходящо това, което чувстваме

За да кажете това, което чувствате, просто трябва да се научите да бъдете категорични. Асертивността се използва, за да изразите пред други хора какви са вашите истински желания и от какво имате нужда, като по този начин демонстрирате достойнство и самочувствие.

През 2008 г. психологът Мария Луиза Наранхо описва асертивността като „подходящото изразяване на емоции във взаимоотношенията, без да причинява безпокойство или агресивност“ (Гюел и Мунос, 2000) или „изразяване на нашите чувства по искрен, открит и спонтанен начин, без да нараняваме чувствителността на другия човек” (Мелгоза, 1995).
Ето няколко съвета как да бъдем категорични.


Променете негативните си мисли с положителни
Понякога имате склонност да си казвате изключително негативни неща, като „не мога“, „не съм способен“, „какво ще си помислят другите за мен, ако кажа това, което искам?”, „ще ми се сърдят ли?". Всички тези мисли влияят на това, което чувствате и изграждат бариера между вас и другите. Бариера от неизказани думи и неизказани чувства.

Опитайте се да промените всички тези негативни мисли с по-позитивни фрази. Например „ще опитам, няма значение, ако не успея, поне ще се науча!” или „ще кажа това, което мисля с уважение, но все пак ще бъда верен на себе си!“

Другите хора не могат да четат мислите ви
Понякога се ядосвате. Може да твърдите, че няма нищо нередно с вас, но колкото повече го държите у себе си, толкова по-лошо ще става. Не забравяйте, че другите нямат способността да четат мислите ви или да отгатват какво чувствате. Трябва да изразите мислите си, така че те да знаят какво се случва с вас.

Освен това в много случаи може да изпитвате дискомфорт и гняв към другите, защото те не могат да отгатнат какво се става в душата и главата ви. Това се случва особено при двойки. Използват се фрази като „Ти ме познаваш достатъчно добре, за да знаеш какво се случва с мен“. Среща се и между родители и деца и между приятели. Важно е да знаете, че без значение колко добре ви познават, те невинаги ще знаят какво се случва с вас. Ето защо преди да се ядосате и да очаквате те да познаят моментното ви състояние, е много по-здравословно да бъдете отворени и да им кажете.

"Трябва да имате достатъчно смелост, за да правите грешки."
-Пауло Куелю-


Запомнете целта си
Когато възнамерявате да кажете това, което чувствате, не променяйте посоката. Помнете защо искате да го направите, не се отказвайте и продължавайте да си казвате, че така ще се почувствате по-добре. Освен това в повечето случаи това, от което се страхувате, дори не се случва.

Всъщност често сте склонни да очаквате негативна реакция от страна на отсрещния. Тогава, когато най-накрая решите да говорите, се случва обратното. Важно е да не предвиждате негативни събития, за да не провалите целта си. Въпреки това трябва да общувате с разбиране и уважение.

Бъдете ясни в това, което изразявате
За да общувате правилно, трябва да сте ясни в това, което казвате. Не усложнявайте нещата, като шикалкавите. Започнете с това, което е важно и го кажете ясно. Използвайте думите, които точно описват това, което искате да постигнете и вашите събеседници ще ви благодарят. Най-добре е да използвате директен език, който не води до погрешни тълкувания. Много хора от страх или несигурност се опитват да решат проблема косвено, преди „да стигнат до същността“. Най-доброто нещо е да бъдете искрени, ясни и директни. Ако останат някакви съмнения, разрешете ги.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X