Напишете дума/думи за търсене

Защо партньорът не ти показва обич?

Студенината и липсата на емоционална връзка в партньора може да се дължат на личните му характеристики или на самата връзка.

За да бъдат едни отношения успешни, не само двама души трябва да се обичат, но и да предават тази любов един на друг. Или поне и двамата трябва да възприемат, че са обичани.

Има индивиди, които твърдят, че обожават половинката си и се чувстват изключително щастливи и доволни от връзката си. В действителност обаче партньорът им не чувства същото. Всъщност той не се усеща нито подкрепян, нито ценен. Ето защо, ако смятате, че партньорът ви не ви показва обич, важно е да погледнете по-отблизо какво се случва във връзката ви. Зад липсата на обич често стои неефективната комуникация.

1. Вашият език на любовта не е същият
Факт е, че всички ние имаме различни начини за изразяване на обич. Следователно, може би вашият тип не съвпада с този на любимия.

Има хора, които непрекъснато дават и се нуждаят от прегръдки и целувки, докато други са по-доволни от компанията на партньора си и споделеното качествено време без физически контакт.

По подобен начин за някои хора подаръците са синоним на обич, докато за други това са малките жестове и ежедневните прояви на доброта от страна на партньора им.

2. Стилове на свързване
Формата и степента, в която предлагате обич, зависят до голяма степен от миналия ви опит с вашите родители, приятели и предишни партньори. Всичките ви преживявания ви формират. Въпреки това връзката на привързаността, която установявате в детството и повтаряте и увековечавате във връзките си като възрастни, е особено важна.

Ако вашият партньор проявява стил на избягване на привързаност, вероятно ще му е трудно да изрази открито обичта си и понякога може да бъде дистанциран и студен. Това се дължи на страх от уязвимост и емоционална зависимост от друго човешко същество. Това не означава, че те не ви обича.

Може също да изпитате затруднения, ако вие самите имате тревожен стил на привързаност. В този случай е вероятно да имате нужда от постоянно потвърждение на привързаността на партньора си и сте склонни да се чувствате несигурни при всяка лека промяна в отношението му. Ако случаят е такъв, тогава вашата несигурност ви кара да чувствате недостатъчно обичани, а половинката ви да няма никаква вина.

3. Цели и очаквания
Управлението на реалистични и коригирани очаквания във вашата връзка е от съществено значение, за да избегнете страдание и разочарование. Ако смятате, че партньорът ви не ви обича, това може да се дължи на факта, че никой от вас не е дал да се разбере от самото начало какво очаквате от връзката си. Може би единият от вас е по-ангажиран от другия, търси по-голямо отдаване или трябва да предприеме определени стъпки във връзката, които партньорът не иска да предприеме.

Това не означава, че любимият ви не ви обича, а по-скоро, че той следва различен ритъм и има различно възприятие и проекция на връзката ви.


4. Стрес и лични обстоятелства
Вие сте човек и е неизбежно това, което се случва с вас в определени области от живота ви, в крайна сметка да засегне тези около вас. Ако изпитвате стрес в работата, семейни проблеми или трудности от всякакъв вид на лично ниво, връзката ви с партньора ви вероятно ще бъде засегната.

Това е особено вярно, ако половинката ви е необщителен човек. Това е така, защото вместо да споделя притесненията си с вас, другият ще избере да се изолира и да се затвори в себе си. Тази липса на комуникация може да ви накара да мислите, че неговата промяна в настроението се дължи на липса на любов или проблем във вашата връзка, което всъщност не е така.

5. Трудности в отношенията
Не може да се пренебрегне и факът, че понякога, когато партньорът не ви показва обич, това е, защото наистина вече не я чувства към вас. Рутината, ежедневните задължения и изминалите години често могат да доведат до влошаване на връзката. Те могат да накарат партньорите да приемат връзката за даденост и да спрат да я развиват. В резултат на това пламъкът на любовта угасва, заменен от емоционалната дистанция.

6. Липса на асертивност
Възможно е липсата на привързаност да е резултат от неизразено желание за прекратяване на връзката. Слагането на край на едни отношения никога не е лесно. Някои хора заради страха от конфликт не искат да навредят на другия или дори не намират подходящия момент да му кажат, избират да приемат пасивно-агресивни нагласи като студенина и прогресивно безразличие. Те се надяват отсрещният да осъзнае какво се случва и да сложи край на връзката вместо тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X