Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим при сексуална тревожност?

Днес уж съществува сексуална свобода и няма табута. Казвам „уж“, защото това всъщност не е истината. Поне не за важна група хора, които не се радват на интимност. Някои от тях не я харесват поради сексуалната тревожност, която тя ги кара да изпитват.
В нея има набор от неприятни емоции и чувства като страх, напрежение, отхвърляне и накрая сексуални дисфункции.


Сексът обогатява живота. Той предлага много важни емоционални и физически ползи. Тези предимства варират от по-силна кръвоносна и имунна система до намаляване на стреса. Той е естествено средство за облекчаване на болката и притежава прекрасен потенциал да повиши самочувствието ни.
Когато обаче има сексуална тревожност, хората едва ли намират тези ползи от секса. След като се установи отрицателната динамика, всяка ситуация на физическа близост причинява безпокойство и нервност. Няма удоволствие, има само страх. Има само чувство на празнота и недоволство.

Какъв е произходът на сексуалната тревожност?

Сексуалната тревожност може да дойде от различни източници. Понякога може да се роди от травматично насилие.

Когато някой е малтретиран в много млада възраст, той обикновено има много малко емоционални ресурси, за да управлява емоциите си. Следователно е възможно опитът да остави по-дълбоки белези и нежелани ефекти, с които в бъдеще ще бъде по-трудно да се справи.

Възможни източници
Понякога ситуацията не е толкова екстремна. Понякога сексуалната тревожност идва от други източници. В почти всички от тях общият елемент е репресията, точно като в тези случаи:

• Ограничително образование, което осъжда секса. Има много идеологически и религиозни подходи, които осъждат сексуалните практики. Те карат секса да изглежда презрян, мръсен или неморален.

• Недостиг на информация. Понякога потискането и сексуалната тревожност идват от липсата на информация относно секса. За този човек сексът е непознат свят, който той по-скоро избягва.

• Страх от провал.
Страхът от липса на адекватно представяне се появява, когато липсва опит и следователно знания. Истината е, че всеки от нас има собствена дефиниция за „адекватно представяне“. Може да имаме нереалистични очаквания, които могат да доведат до сексуална тревожност.

Има и други фактори, които могат да повлияят, като депресия, липса на самочувствие или затруднения в приемането на собственото ни тяло. Неразрешените конфликти и нарушеното доверие ще влошат безпокойството.

Какво да правите, когато сте изправени пред сексуална тревожност?


В много случаи сексуалната тревожност отстъпва място на сексуалната дисфункция
: намалено желание, затруднено усещане за възбуда, преждевременна еякулация или болка по време на полов акт.

Ето какво трябва да направите в случай на сексуална тревожност:
• Укрепване на емоционалните ви отношения с партньора. Нищо не е по-освобождаващо от увеличаването на доверието като двойка. Създайте условия, така че да може да говорите по темата с пълна искреност, с цел намиране на решения.

• Образовайте се. Много е важно да познавате добре собственото си тяло - анатомията на половите си органи и тяхното функциониране. Също така е важно да разберете какво се случва по време на секс - както физически, така и психологически. Четенето или научаването на повече по темата помага за намаляване на страховете.

• Засилване на еротиката. Сексуалността е много повече от полов акт. Ето защо е необходимо да се отдаде значение на всичко, което насърчава еротиката. Това включва ласки, целувки, масажи и всички други прояви на привързаност.

• Открийте какво ви отпуска. Всеки човек е различен и в сексуалността няма правила. Полезно е да откриете какво ви е удобно по време на секс. Например нивото на осветеност, което кара и двамата да се чувствате комфортно, времето, мястото и т.н.

Кога да получите помощ
Имайте предвид, че съществуват различни видове сексуална тревожност. Някои изискват професионална помощ. При други промяната на обстоятелствата може да пренасочи ситуацията. Ако сте в тази ситуация и не знаете какво да направите по въпроса, най-добре е да отидете при специалист. Първо трябва да посетите вашия лекар, за да може той да изключи всеки физически проблем или ако това, откоето страдате, е страничният ефект на лекарството.

О, Боже! Ще правя секс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X