Напишете дума/думи за търсене

9 признака, че партньорът постоянно ни кара да се чувстваме виновни

Чувството за вина в отношенията е доста често срещано явление. В определени култури и религии се използва, за да накара хората да се държат по определен начин.
Да се опитваш да накараш някого, който те обича, да се почувства зле, е стар трик, използван за манипулиране.
Кои са признаците на това поведение?

1. Партньорът винаги ви кара да се чувствате зле
Вашият партньор прави ли коментари, внушаващи, че не работите толкова усилено, колкото него? Това е чувство за вина, с което трябва да се справите веднага, за да имате пълноценна връзка.

2. Използва миналото срещу вас
Ако партньорът ви продължава да ви разказва за миналото, за да ви контролира, това е чувство за вина, което ви вменява.

3. Постоянно ви изтъква колко е страхотен
Партньорът ви продължава ли да ви напомня за изненадите, които ви е устроил някога? Може да е само една, но той продължава да я споменава, за да може да ви натъпче с вина, карайки ви да му вървите по свирката.


4. Използва вашите чувства срещу вас
Някои партньори са усвоили фалшивите емоции, независимо дали става дума за гняв или скръб, но няма да ви кажат директно от какво се нуждаят. Започвате да обикаляте наоколо, опитвайки се да разберете каква е тяхната болка и да правите неща, за да ги успокоите.

Това са майсторски манипулатори, отговарящи винаги с остарялото „нищо“ или с мълчание. Благодарение на тези прийоми те ви вкарват в капана на подвижни пясъци, за да им угодите.

5. Страни от конфликти
Мълчаливата терапия от страна на партньора може да продължи достатъчно дълго време, за да ви сполети чувство за вина. Вината е силна емоция в човешката психика. Пасивно-агресивното мълчание е изкуство и е най-висшата форма на усещане за вина.

6. Казва, че сте му длъжни
Форма на пряко чувство за вина, което се случва рядко, но все пак се случва, когато партньорът ви директно ви заяви, че сте му длъжник.

7. Показва пасивно-агресивно поведение
Когато партньорът ви не иска директно да поиска нещо, защото не е „такъв“ човек, но ще ви разкаже как някой друг прави нещо за половинката си. Това е пасивно-агресивно чувство за вина.

8. Привърженик е на "трудната любов"
Когато партньорът ви омаловажава усилията ви, така че вие правите повече за него, това е друг начин, по който той ви вменява вина. Но ако някога се конфронтирате по темата, той ще каже: „Грижа ме е за теб“, „Знам, че може да направиш по-добре“ или „Това е за твое добро“.

9. Постоянно ви прилага гаслайтинг
Гаслайтинг е друга форма на чувство за вина. Това е дълбока злоупотреба, извършена от майстори манипулатори в една връзка. Това може би е най-жестоката форма на чувство за вина. Половинката прави нещо и го отрича толкова убедително, че с времето започваш да се чудиш дали не си полудял.

Как да се справим с чувството за вина в отношенията
Директният разговор помага. Може би партньорът ви не знае как иначе да получи това, което иска. Признайте неговите емоции и споделете с него какво изпитвате. Помогнете му да избере по-здравословен начин за изразяване на своите нужди.

Ще помогне, ако поставите граници. Уведомете партньора си, че може и ще направите това, което той иска, но само доколкото ви стигнат силите.

Ако продължите отношенията по този начин, с течение на времето ще започнете да вменявате вина на другите, с които имате връзка - може би на децата си или на други членове от фамилията ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X