Напишете дума/думи за търсене

Етапи на пагубната любовна зависимост

Вече ви запознахме с разликите между истинската любов и любовната зависимост в една връзка.

Как обаче се развива пристрастяването към партньора?

Етап 1. След първите срещи влюбеният има усещане за „безкрайно щастие“. Той „лети”, иска да обича целия свят, да пее и да крещи от радост. Възниква желанието да бъдем с другия възможно най-често, да го виждаме, да го чуваме, да го докосваме.

Етап 2. Необходимо му е да се увеличи дозата любов. Желанието да бъде с любимия човек прераства в нужда. Вторият етап може да бъде разделен на два периода: първият - очакване на среща, еуфория от очакването на щастието; вторият - по време на срещата става ненаситен за любимия, иска го все повече и повече.

Етап 3. Реалността не съвпада с очакваното и желаното. След всяка среща започва постепенно разочарование от любимия човек: той не достига до „идеала“, който самият зависим е измислил. Обръща се на 180°, когато възникне чувство на разочарование, което води до страдание. Започва да си мисли: „Явно заслужавам такова отношение“ и от това страда още повече. Зависимият се опитва да избегне срещата с половинката си, но това му носи допълнително страдание.

Етап 4. Опит за промяна на любовта. Тези опити, естествено, завършват с пълен провал и от това зависимият изпитва вина, страх, гняв и ревност. В резултат на това той иска да си отмъсти за факта, че възлюбеният се е оказал не такъв, какъвто сам си го е измислил и в него настъпва пълно разочарование.

Любовната зависимост изчерпва физическата и моралната жизненост на зависимия от нея човек и той постоянно живее на прага на нервен срив.

Възможни последствия

За жените: „Болните” раздели отстъпват място на „щастливите” връщания. Такива „тлеещи“ връзки могат да продължат години и да носят малки острови на еуфория в безкрайния океан от болка и страдание, които се приемат като „истинско щастие“. Това се наблюдава обикновено при дамите (изключително рядко при мъжете), които не могат да живеят без такава зависимост. Те просто губят смисъла на живота без партньор, който трябва да обичат и на когото са готови да се подчинят.

За мъжете: Пълен контрол над ситуацията, несъзнателно отмъщение.
Тази опция е по-присъща на господата, които са обичали и изпитвали подобни мъки, страх от загуба и ревност към любим човек. Разочаровани в любовта, те се опитват да държат всичко под контрол в следващата си връзка. Напълно несъзнателно си отмъщават на новата възлюбена: първо, търсят жена, после я укротяват и след това изчезват за известно време без обяснение. Чували сте за зомбинг, нали? Те са наясно, че ако оставят жена в разгара на любовната връзка просто така, тя няма да може да обясни изчезването им и ще ги изчака да се върнат, т.е. ще стане зависима. Мъжът е сигурен, и то без причина, че когато се върне, партньорката му ще бъде щастлива и в еуфория. Дори и в началото всичко да е започнало като манипулация на несъзнателно ниво, след това мъжът вече съвсем целенасочено манипулира жената до себе си, наслаждавайки се на факта, че тя е станала зависима към неговото присъствие в живота й.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X