Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако партньорът ни се „изключи” по време на спорове?

Вашият партньор „изключва” ли се по време на спорове? Отказва ли да каже нещо, оставяйки ви безмълвни и разочаровани? Този тип поведение не е необичаен. Той се случва често, демонстрирайки колко още трябва да напредваме и да се развиваме по въпросите на комуникацията и емоционалната интелигентност.

Цицерон казва, че практическият опит изостря уменията, необходими за спечелване на спор. Истината обаче е, че много хора изглежда са почти алергични към конфронтация. Те отхвърлят дискусиите, споровете и обмяната на идеи, които имат за цел постигане на споразумения или решения.

Мнозина разглеждат споровете като заплашителни ситуации. Това са хора, които са психически блокирани, имат чувство на натрупан гняв или просто нямат адекватни умения за асертивност.

Разбира се, много по-добре би било на всички връзките ни да са като добре трениран танц. С премерени движения и перфектна хармония. Но дори и в танца е необходимо да знаете как да овладеете движенията - както лесните, така и трудните.

Всички предпочитаме целувките и прегръдките пред кавгите. Когато обаче дойде време за конфронтация, някои хора се затварят и отказват да се изправят пред ситуацията. Ето някои стратегии, които могат да помогнат в тези случаи.

Разберете причината
Всеки един от нас е резултат от сложно възпитание. Някои хора са израснали в семейна среда, в която никой не говори много и където емоциите им не са били взети под внимание. Това означава, че те са прекарали голяма част от живота си, преглъщайки своите нужди, желания, страхове и разочарования.

На такъв тип индивиди не им е лесно да опишат с думи това, което са преживели в мълчание.

Ако партньорът ви се затваря по време на спорове, добре е да знаете защо. Не правете грешката да предполагате, попитайте го.

• Той може да не знае как да води диалог, в който да защитава собствената си позиция и да спори по емоционални проблеми.
• Може да се почувства затрупан от емоции и да му липсват умения да ги управлява.
• Може да си помисли, че спорът няма да го доведе до никъде.


Време за изчакване: дайте си няколко часа и възобновете дискусията в друг час
Понякога емоциите ви са толкова завладяващи, че не може да изразите себе си, както желаете. Ето защо, ако партньорът ви се изключи по време на спорове, добре е да му дадете известно време. Кажете му: „Разбирам как се чувства. Може да оставим това засега и да поговорим по-късно, защото е важно да подходим към въпроса спокойно”.

Даването на време му позволява да отпусне емоциите си, да изясни идеите си и да възприеме нова гледна точка. Полезна тактика ще бъде да говорите нежно с партньора си, докато предлагате да отложите разговора, без да го критикувате по никакъв начин. Но е важно все някога да проведете дискусията.
Разговорите, които са блокирани от един партньор, са като неподвижно езерце, в което се натрупват разочарования, негодувание и недоизказани думи.

Потърсете други опции
Има и други канали, с които може да насърчите диалога. Предложете му да напише какво чувства. Дайте му молив и лист хартия.
Или пробвайте това:
• Попитайте го какво чувства и какво мисли.
• Предложете да направите нещо, което да разсее напрежението. Например излизане на вечеря или разходка. Понякога въвеждането на друга дейност и различен контекст успокоява нервите и насърчава диалога.

Вярно е, че тези ситуации никога не са лесни. Някои хора се опаковат в броня, затварят се в себе си и са изключително трудни за достигане. Да знаете как да спорите и обсъждате проблемите си, е от първостепенно значение за емоционалното благополучие и това е изкуство, в което всички трябва да станем опитни, за да имаме здрави и пълноценни връзки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X