Напишете дума/думи за търсене

Ситуации, в които е добре да държим езика си зад зъбите

Да знаеш какво да кажеш, е наистина важно, но по-безценно е да знаеш кога да си държиш устата затворена. Следващия път, когато почувствате, че трябва да реагирате на някого, особено ако сте ядосани, помнете думите на известния суфистки поет Руми: „Колкото по-тих ставаш, толкова повече ще може да чуеш.“

В кои ситуации е най-добре да запазим мълчание, независимо дали в нас напира една сюрия думи, които искат да излязат на белия свят.

Ако това ще влуди друг човек

По време на спор тишината ще ви помогне да слушате внимателно, давайки възможност на събеседника си да се умори от говорене. В ситуация, в която е необходимо да дадете отзиви за някого или за случка, която не ви харесва, дайте си 5 секунди, за да съберете мислите си, преди да коментирате.

Ако ще ви направи още по-гневен

Провокирате се още повече, а гневът никога не е решение. Може да имате право да сте ядосани, но опитите да говорите, докато сте в това настроение, само ще вбесят отсрещния човек, затягайки гневната примка. Когато разговорът е безсмислен, по-добре е да го прекратите.

Това важи и когато се опитвате да говорите с някого, който не разбира или не желае да разбере мнението ви. Запазете дъха си за по-полезни разговори.

Ако искате да направите забележка

Дори ако единственото ви намерение е да помогнете, не поправяйте никого, особено ако не ги познавате много добре. Затова оставете грешките такива, каквито са. Малко хора носят на критика.

Ако ще обиди някого

Без дори да забелязваме, от време на време казваме обидни неща, за да демонстрираме сила или от ревност. Не си мислете, че ако не е пряка обида, а „обикновен“ сарказъм това го прави по-малко обидно. Помнете, че мълчанието ви дава повече власт, отколкото от думи, натоварени с негативизъм.

Ако говорите само за да кажете нещо

Ако думите ви няма да допринесат за благото на ситуацията, запазете ги за друг път. Няма нужда да пресолявате манджата с неадекватно включване в дадена ситуация.

Ако събеседникът ви се опитва да ви тормози

Понякога се сблъскваме с хора, които общуват с останалите само за да им създават дискомфорт. Вместо да влизате в безсмислени спорове с тях, по-добре убийте желанието им за конфликт с любезност, това ще ги накара да млъкнат за малко. Помнете, че няма смисъл да се опитвате да ги научите на маниери. Пазете собственото си психично здраве и не контактувайте с такива индивиди.

Когато ви третират с мълчание

Това е едно от най-старите психологически наказания в учебника на живота. Жизненоважно е да разберете причината за мълчаливата терапия. За някои хора, които имат проблеми с комуникацията, тя може да се използва за изясняване на нещата. Но в ръцете на емоционален насилник се превръща в опасно оръжие.

Изследванията показват, че цупенето в мълчание задейства частта от мозъка, която е свързана с физическа болка. Ако опитът ви за разговор с отсрещния удари на камък, игнорирайте го, независимо колко болезнено може да бъде. Това пасивно агресивно поведение не може да бъде разрешено чрез едностранна комуникация. Лишете този, който се цупи, от вниманието, което търси, и не казвайте нито дума.

Ако ще нарани някого

Особено важно е да избягвате да коментирате неизбежни факти за някого. Ако нямате нещо добро за казване, по-добре не казвайте нищо. Нараняването на другите няма да ви направи по-щастливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X