Напишете дума/думи за търсене

Мълчанието не е злато във връзката

Да се цупиш на партньора си мълчаливо, със сигурност е начин да го накараш да го заболи, но със и сигурност не е най-добрият начин да разрешите проблема, предизвикал това временно онемяване.

Това е пасивно-агресивен инструмент, който се използва за манипулация. Той обаче не е адекватен, ако искате да изградите здравословни, щастливи, дълготрайни отношения.

Използвайки мълчанието като машина за мъчения, обиденият се опитва да накара виновникът за това му състояние да прозре каква несправедливост е сторил и да помоли за прошка. В повечето случаи обаче това не предизвиква хепиенд, а нагнетява обстановката доста по-качествено. На сръднята се отвръща с гняв, още обиди и понякога със смяна на платната. От обиден ставате крив.

За да не изпадаме в ситуации, в които топката волю-неволю ще е в нашата градина, дори и да не искаме, може би не е лоша идея да възприемем другия като пъзел, който трябва да наредим без нерви, без излишни емоции и с търпение.

Бъдете зрели

Не си играйте игрички и не се опитвайте да „превъзпитавате“ другия с мълчание. Вместо това предизвикайте дискусия, в която ще разнищите ситуацията, караща ви да се чувствате некомфортно. Не си мислете, че сте наясно защо другият е направил това, което е сътворил. Спокойно и рационално модерирайте срещата между емоциите си. Ако все пак по средата на разговора те се нагорещят, вземете си кратка почивка. Няма нужда да се замервате с чаши за кафе, вместо да го пиете. Когато отново дойдете на себе си, продължете разговора. Трудностите във връзката няма да се решат от само себе си, на всичкото отгоре са сътворени от двамата, така че двамата трябва да ги преодолеете.

Проявете емпатия

Дори да сте бесни заради поведението на другия, важно е да опитате да се поставите на мястото му. Да си отговорите на въпроса какво бихте направили, ако сте от другата страна.

Ако на вас мълчат

Ако вие сте под мълчалив обстрел, опитайте се да отвърнете с любов. Ако отговорите на мълчанието с мълчание, може да оглушеете от тишина вкъщи, разминавайки се с любимия из интериора. Това не само че няма да отпуши комуникацията, но ще ви направи още по-гневни. Ако не знаете защо другият ви се сърди, не се примирявайте с неговите нацупени джуки, а настоявайте за отговор. Инициирайте общуване. Дори и да мислите, че той не е в правото си, заявете вашата отдаденост на връзката и помолете другият да погледне трезво на нещата.

Победата е в загубата

Любовта не се върти около победата и загубата. В нея не трябва да има победени и победители. Кел файда, ако сте спечелили един спор с човека до вас, ако това може да разклати доверието, хармонията, сигурността и откровеността във връзката. Целта не е пръв да пресечеш финалната лента и да се накичиш с лаврови венци, а трябва да е фокусирана в заздравяването на отношенията, научавайки се да разбираме другия по-добре.

Единственият искрен начин да преминем през проблемите е да говорим с уважение, с деликатност и с честност. Бъдете прями, но не и груби. Не заставайте в отбранителна поза и не се концентрирайте на всяка цена в обвиненията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X