Напишете дума/думи за търсене

5 начина да преодолеем стари емоционални травми

Когато гледате към миналото или се фокусирате само върху бъдещето, може да изгубите насладата от настоящето. Ако в опитите да откриете себе си, се концентрирате твърде много върху стара травма или се притеснявате за бъдещето, вие забравяте за днешния ден. Ето някои методи, които могат да ви помогнат да изживеете по-пълноценно настоящето си.

Изразете чувствата си от миналото

Преди да продължите напред, е важно да извадите от себе си всички чувства от миналото - и добрите, и лошите. Премахването на натрупаните емоции може да ви помогне да се отърсите от миналото и да се съсредоточи върху настоящето.

Говорете с приятел, член на семейството, или излейте всичко върху белия лист.

Помнете, че дори и хубавите спомени може да доведат до загуба на връзката ви с настоящето. Докато постоянно си спомняте за романтични моменти от миналото или таите копнеж към отминалите дни, забравяте да видите това, което в момента би могло да ви усмихне.

Простете и забравете

Фокусирайки се върху човека, виновен за старите ви болки, може да е причина да изгубите добрите хора в настоящето ви. Вместо да подхранвате омразата към хората, причинили ви болка - простете им. Съсредоточете се върху настоящи събития и оставете всяка вина или рана в миналото. Напишете писмо на този, който ви е наранил, но не е необходимо да го пращате. Пуснете виртуално горчилката в пространството.

Съсредоточете се върху нещата, които ви носят щастие

Хем знаете, че не може да промените миналото, а си губите времето в мисли, които започват с „Ами ако...“. Помислете за хубавите неща, които ви се случват сега.

Спрете да се тревожите за бъдещето

Помнете, че да може да влияете на бъдещето, първо трябва да промените това, което се случва в настоящето. Съсредоточете се върху това, което е възможно да трансформирате вместо върху неща, за които сте безсилни.

Потърсете помощ

Ако не можете да се справите сами с преодоляването на спомените от миналото и тревогите за бъдещето - потърсете помощ. Има специалисти, които биха ви помогнали- психолози и психиатри. Никога не се притеснявайте да помолите за подкрепа. Вашето психично здраве е много важно за настоящото и бъдещото ви щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X