Напишете дума/думи за търсене

8 начина да направим от старите вещи чисто нови

Има някои неща в живота, които просто не заслужават да бъдат поправени. Счупените играчки на децата, любимите, но прекалено стари прибори или овехтял чифт дантелени гащи.

Има вещи, за които не си струва да харчите време. Има обаче и такива, които може да поправите доста лесно, дори ако изглежда, че вече са приключили вярната си служба. От маратонки до съдове за готвене ще ви подскажем как да накарате старите си любими, но похабени предмети да изглеждат отново блестящо.

Най-добрата част? Поправката им не е времеемка, нито скъпа.

Тави за печене

Независимо дали печете курабийки или зеленчуци, шансовете на тавата за печене намаляват с всяка година. За да се отървете от всички кафяви петна по повърхността й, смесете половин чаша сода за хляб, половин чаша бял оцет и малко топла вода и накиснете в сместа съда за около половин час. След това изтъркайте засегнатите участъци с гъба. Измийте с веро и вода. Честито – имате почти чисто нова тава.

Килим

Петната по килимите са ужасно нещо. Урина от домашния любимец? Бебешко повръщано? Странно кафяво леке, което дори не си спомняте кога се е появило там. Няма нужда да сменяте килима, всичко, което ви трябва, е сода и оцет. Смесете двете подправки, за да направите паста, и след това с помощта на четка за зъби натъркайте петната. След като изсъхне сместа, почистете с прахосмукачката и вече имате чист килим.

Надраскани чинии

Ако вашите чинии са надраскани, това е знак, че в тях са се поднасяли някои добри ястия през годините. Не харчете пари, за да замените тези вкусни спомени. Особено ако си харесвате сервиза. Вземете абразивен прах за съдове и поръсете върху надрасканата повърхност. След това изтъркайте с мокра гъба, подсушете и ще видите, че няма и следа от надрасканото.

Медни съдове

Ако обичате да готвите, тогава сте наясно, че медните тенджери и тигани са едни от най-добрите за това. Но след няколко години те може да загубят своя блясък. Опитайте да върнете красотата им със сол и оцет. Първо, поръсете малко сол върху захабените места, след това добавете малко оцет и разтрийте с гъба. След тази интервенция те ще изглеждат толкова лъскави, колкото в началото.

Дъски за рязане

Омазаните дъски за рязане са неизбежни, особено ако готвите много. Смесете лимонов сок със сол и след това с гъба изтъркайте дъската.

Плочките в банята

Всички сме се борили с мръсните фуги на плочките в банята.

Разтворете равномерни части белина и вода и старателно натъркайте мърлявите участъци.

Кожена чанта

Петната върху любимата ви кожена чанта са най-малкото вбесяващи. Всичко, от което се нуждаете за почистването им, са влажни кърпички. Просто избършете лекетата и воала – чантата става нова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X