Напишете дума/думи за търсене

Съвети за перфектен килим за дома

Килимът е важен елемент от декора във всяка стая. Визуално той обединява всички елементи на интериора и определя мястото им в пространството, а функционално защитава пода от механични повреди, поглъща шума и помага за създаване на комфортни зони.

Правилният размер

Размерът на килима зависи от стаята и от личните ви предпочитания. В хола килимът обикновено е под масата. Седящите места в хола може да се разпределят на следния принцип: всички крака на мебелите може да са върху килима, може да нямат съприкосновение с килима или само предните крака да имат досег с килима.

Най-добре е този избор да се унифицира: ако сте поставили два от краката на дивана върху килима, същото би следвало да е и при креслата.

При трапезарията размерът на килима трябва да е по-голям от масата. Когато избирате килим за спалнята, имайте предвид, че всяка сутрин ще стъпвате на него с боси крака – с други думи, килимът трябва да излиза отвъд размерите на леглото с 45–60 см от всяка страна.

Избор на материя

Вълна. Това е най-разпространеният материал, използван за изработване на килими. Вълната е здрава, достъпна, мека, устойчива на проникване на прах и замърсявания. Освен това вълнените килими осигуряват допълнителна топлоизолация.

Памук. Памучните килими са универсални, непретенциозни за поддържане и лесни за почистване. В този смисъл те превъзхождат вълнените, но пък са с доста по-ниска продължителност на използване. Най-често памучните килими се изработват по машинна технология. Сред тях може да се намерят много варианти, подходящи за кухнята.

Коприна. Копринените килими са чудесен избор, тъй като са естествено лъскави и меки. Подхождат идеално за спалнята. Обаче изисват по-деликатна поддръжка, тъй като са много чувствителни към влага. Още един немаловажен минус е високата им цена.

Естествени влакна. В тази категория влизат килими от юта, сезал, бамбук, морски водорасли. Най-често се използват за пред входа, коридора, терасата. Естествените влакна са екологични и са сред най-достъпните. Ютата и сезалът имат груба текстура, поради което осигуряват приятно усещане за краката. Килимите от морски водорасли и бамбук са по-гладки. Най-добре е да използвате килимите от тези материали за сухи пространства, тъй като те се почистват трудно.

Синтетика. Полипропиленът и другите синтетични влакна се използват за килими, предназначени както за закрити помещения, така и за външни пространства. Синтетичните влакна имат множество преимущества, сред които лесна поддръжка, устойчивост на замърсяване и избеляване. Поради това най-често се използват за пространствата пред входната врата, в хола, на терасата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X