Напишете дума/думи за търсене

Как да поменим жилището с малко усилия (галерия)

Наистина не е толкова сложно, дори и с ограниченията, които хазяите обикновено налагат. Трябва само да добавите детайли в интериора, за да го персонализирате по свой вкус. Британската дизайнерка и журналист Софи Робинсън дава 10 препоръки как това да стане.

1. Използвайте огледало

Когато дизайнерите обмислят интериора в едно жилище, понякога се срещат с проблема с малко осветените помещения. И целта им е да ги направят по-ярки и естествени. Подбно предизвикателство вероятно стои и пред наематели на квартири, неремонтирани отдавна. Едно от първите неща, които по принцип се забелязват при влизане в нечий дом, е общата му тоналност. И ако тази на квартирата, в която ще живеете, не ви допада, трябва да направите промяна. Но как, ако хазяинът е забранил пребоядисване? Един от най-лесните начини да оживите помещението е да вкарате в него максималко количество слънчеви лъчи. Например с помощта на огледало. Робинсън съветва то да е голямо и по възможност да се постави на стената срещу прозореца, така че да отразява по-дълго естествената светлина. Ако пък имате тясно помещение, то визуално ще го осветите и разширите, ако сложите огледалото на една от дългите стени.

2. Добавете текстура

Друг начин да оживите квартирата и разнообразите скучния интериор е с добавянето на предмет или декорация от по-груб материал, като например, дърво, камък, вълна. Това ще отвлича вниманието от обичайното обзавеждане и ще внесе нотка артистизъм.

3. Покажете най-красивите си предмети

В почти всеки дом има библиотека, а в квартирата под наем тя много често е пълна със стари книги, които никой не чете отдавна. Преместете ги на по възможност в затворени шкафове или на най-ниските рафтове. Така високите и тези на нивото на очите ще се освободят. Сложете там любими и красиви свои предмети.. Не забравяйте във всяка група от по 3 или 5 предмета да има неща с различни размери. Добре е обаче да са комбинирани по цветове, теми или вид материал, от който са направени.

4. Внесете индивидуалност

Това най-често се прави с поставянето на снимки на любими хора или ситуации. Един от обичайните начини е, като ги разпечатате черно-бели и ги поставите в рамки. Но не само – подредете ги една до друга на подходящо видно място. Важно е рамките на всички снимки да са от един материал и цвят. Ако има възможност, закачете ги на стена.

5. Красотата е в симетрията

Това е способ, който дизайнерите често използват, защото очите и умът бързо и лесно възприемат хармонията и симетрията. Затова ако в квартирата, която сте наели, има диван, поставете от двете му страни лампи, а на стената над него – картина или картини. Подобен ефект се постига и ако на дивана сложите подходящи за интериора цветни възглавници.

6. Стил в стените

Вече стана ясно, че не трябва да ги пипате, ако сте наемател. И все пак имате вариант да промените цвета на някоя от тях или поне на част. Това става с помощта на винилови стикери. Те са толкова разнообразни, че трябва само да дадете свобода на фантазията си и правилно да прецените какво ще подхожда – едноцветен или такъв с декорация.

7. Ефектен текстил

Ако все пак не искате да се занимавате стените, можете да освежите интериора с добавянето на текстил по ваш вкус. Ако мебелите са твърде невзрачни, то на помощ идват освен вече посочените цветни възглавници, също свежите и светли пердета и подобната покривка за леглото.

8. Променете осветлението

Вече казахме, че с помощта на огледало може да освежите помещенията, особено чрез навлизащата дневна светлина. Вечер обаче и в зимните месеци се разчита повече са изкуственото осветление. За да не е мрачно и еднообразно, е разумно да допълните фиксираните лампи с настолни или с малки светещи акценти например по пода или тавана, в ъглите, включително с LED светлини или малки гирлянди. Трябва само да спазвате правилото да имате осветление на различни нива.

9. Обърнете внимание на пода

Ако той изощо не ви допада заради цвета и качеството, най-лесното, което може да се направи, е да се купи килим. Ако и с предишните съвети не сте успели да освежите и индивидуализирате интериора, той е спасителна възможност и затова заложете на ярък и открояващ се цвят, който да се превърне в център на помещението.

10. Аромат

За да се почувствате като у дома, направете така, че в квартирата ви да мирише на любими и познати неща. Просто се възползвайте от многобройните продукти като ароматизатори, дифузери и други. Обичаните от вас стайни цветя също ще ви донесат уют на мястото, на което временно живеете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X