Напишете дума/думи за търсене

Да направим антрето по-уютно и по-удобно (галерия)

Често не си даваме сметка колко важна част от дома е антрето. От него зависи не само първото и последното впечатление на гостите, но и нашето собствено настроение, когато се връщаме вкъщи в края на работния ден.

За съжаление антрето в повечето домове не се отличава с големи размери, а вратите, водещи към другите помещения, различните рафтове, закачалки и ниши усложняват задачата по превръщането му в уютно пространство.

Материалите

Особено важно е да обърнете внимание на пода, тъй като той се цапа най-много, а от това зависи чистотата и на другите помещения в жилището. Затова сред най-предпочитаните материали тук са теракота и ламинат, които се поддържат лесно, а съвременните почистващи препарати се справят с лекота с мръсотията и бактериите по гладката повърхност. За стените може да използвате тапети или фолио, да ги тапицирате с плат или да сложите декоративни панели. Добре е тези материали да са устойчиви на влага, за да се мият лесно.

Може да „скриете” вратите към съседните стаи, като ги облицовате по същия начин като стените. Тапетите с вертикални райета и в пастелни цветове ще направят антрето визуално по-високо. Същия ефект ще постигнете, ако сложите огледални панели на тавана или просто го боядисате в бяло. Като цяло за антрето най-подходящи са топлите цветове, тъй като тези помещения обикновено са доста тъмни.

Не забравяйте входната врата – ако я подберете правилно, ще се защитите не само от студа и от шума, но и от крадци, така че не икономисвайте средства. От вътрешната страна може да окачите сърце или друга фигура.

Мебелите

От една страна, иска ни се да използваме всеки сантиметър от антрето, а от друга – да не го правим твърде тясно, като го затрупваме в мебели. Какво ни е необходимо тук? На първо място - гардероб, най-добре с плъзгащи се врати. Може да сложите също и открита закачалка, но невинаги изглежда естетично дрехите да са на показ. Дори антрето да е малко, можетe да направите тесен закрит шкаф за дрехи, като в задната му част разположите летва за закачалки, на която да окачате връхните дрехи. Горната част на шкафа може да използвате за шапки, а долната – за обувки. Едната или двете от вратите може да са огледални – така ще се оглеждате в пълен ръст, а антрето ще изглежда по-голямо. Огледало може да окачите и на стената срещу гардероба – сложете го в рамка и добавете рафт или малка маса, на която да разположите симпатични дребни вещи.

Осветление

В най-разпространения вариант антретата са без прозорци, поради което правилното осветление е особено важно. Ако помещението е малко, достатъчна е една лампа. При по-големите най-добре окачете две осветителни тела, които стоят хармонично едно до друго. Огледалото трябва да бъде отделно осветено. По възможност сложете осветление в гардероба, което се изключва при затваряне на вратите.

Детайли

Обикновено часовникът е задължителен атрибут за антрето. Не го окачвайте над входната врата, тъй като при постоянното й отваряне и затваряне се получават вибрации, които може да повредят часовника. Ако сте привърженици на оригиналния дизайн, изберете нетрадиционен стенен часовник.

Картините, постерите и паната стоят напълно удачно – с пейзажи, натюрморти, портрети или абстрактни фигури. Ако антрето е голямо и искате да го разделите визуално, сложете завеса от мъниста – така ще отделите входната зона от общия коридор, водещ към другите помещения.

Най-добре не слагайте тук саксийни растения, тъй като едва ли ще се чувстват добре без достатъчно количество светлина. Ако все пак държите на тях, подберете такива, които обичат да са на сянка – филодендрон, антриум, араукария, алоказия, фатския, папрати. Бръшлянът също може да вирее без дневна светлина, но не се препоръчва за дома. Или пък сложете цветя във ваза.

Ако искате да сложите килимче пред входната врата, изберете материя, която лесно се пере и се чисти с прахосмукачка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X