Напишете дума/думи за търсене

Идеи за повече уют и практичност в спалнята (галерия)

Оформянето на интериора на спалнята е деликатна дейност – необходимо е едновременно да се създаде атмосфера на уют, спокойствие, добро настроение и позитивни мисли. Това е стаята, която в идеалния случай е удобна и оригинална.

При разработването на дизайна й може да използвате всеки стил, но преди това е необходимо да определите какво точно искате. Препоръчително е да избягвате цветове и елементи, които визуално натоварват пространството и създават агресивна атмосфера.

Спалня в класически стил

В класическия интериор присъстват светлите пастелни тонове – те са основата, около която може да използвате допълнително елементи в меки оттенъци, като добавите малко контрастни цветове.

Съвет: При спалните в класически стил по-консервативно настроените личности предпочитат да създават леки контрасти, а романтиците харесват всичко да е издържано в единна светла гама.

Не забравяйте основните „класически” аксесоари – орнаменти с позлата, статуетки, винетки и розетки, пищни тежки завеси.

Спалня в модерен стил

На пръв поглед звучи лесно, но създаването на спалня в модерен стил не е проста задача, тъй като това направление в дизайна се отличава със строгост, праволинейност или прекомерна яркост.

Съвет: За да не изглежда спалнята в модерен стил прекалено строга, може да използвате мебели със закръглени ъгли или да поставите акцента върху текстилните елементи. Ще разчупите строгия вид с вещи от стъкло – огледала, малки стъклени масички, оригинални лампи.

Минимализмът предполага присъствие само на най-необходимите мебели – легло, гардероб, нощни шкафчета, но рискът е създаване на бездушна и хладна атмосфера.

Спалня в етно стил

Етно стилът в спалнята е подходящ за любителите на пътешествия в далечни страни и почитателите на различните култури. Индийският стил, например, е съчетание от строгост и аскетизъм с използване на оригинални орнаменти, изображения на хора и животни върху текстил, дърворезби, метални елементи. Тапетите в този интериор са неуместни – стените трябва да са измазани или боядисани.

Скандинавският стил е още едно направление в етно интериора. Отличава се с изобилие от светлина – прозорците са с минимална декорация, за да пропускат слънчевата светлина. Вместо плътни щори и завеси се използват леки, полупрозрачни пердета. Стените са светли. Допустимо е да добавите малко цвят чрез няколко по-ярки предмета.

Цветовете

Независимо от стила, на който ще се спрете за оформяне на спалнята, е необходимо да се спазват някои основни правила в цветовата палитра. Ако харесвате пастелните тонове, те трябва да са в една гама в съчетание с един-два контрастни оттенъка. Например, бежова завивка за креват, малко по-тъмни бежови тапети с ненатрапчиви кафяви щампи (само на едната стена до леглото, другите стени е добре да са по-светли), кафява табла на леглото + светлотюркоазени пердета и щори. Или розови (но с различна наситеност на цвета) легло, килим и завеси + светлозелени възглавници с флорални елементи и тъмнокафява маса. Бяло-сивата палитра може да се „разчупи” с оранжеви елементи.

Любителите на по-ярките цветове трябва да бъдат внимателни, тъй като в по-големи количества те може да попречат на спокойния сън. Ако държите на червени стени и завеси, леглото и спалното бельо трябва да са по-светли – най-добре бели.

Някои дизайнери съветват спалнята като цяло да е в по-спокойни тонове и да добавите само няколко ярки детайла – например, светлооранжеви калъфки за възглавници и настолна лампа с оранжева долна част.

Съвет: Комбинацията от различни текстури ще ви помогне да направите спалнята по-уютна – лампи от необичайни материали, облицована табла на леглото, калъфки за възглавници от различни естествени материали (коприна, лен, памук).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X