Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Какво трябва да направите, когато някой се отнася зле с вас? Да реагирате? Да се дистанцирате и да се преструвате, сякаш нищо не се е случило?

Ако някой се държи лошо с вас, не реагирайте по същия начин. С това няма да постигнете нищо.

Най-добре е да поставите граници и да му покажете последствията от неговите действия. Това ще излекува последствията, които несправедливото и нараняващо му поведение може да е имало върху вас.
Въпреки това как се справите с чувството на несправедливост, опустошение, гняв, разочарование или дори страх?

Стратегии
Като човешки същества ние сме програмирани да реагираме на всяка ситуация на заплаха или опасност. Това се дължи на ролята на церебралната амигдала.

Този регион на мозъка подтиква тялото да произведе три различни отговора в стресови ситуации. Когато някой се отнася лошо с нас, нашият естествен механизъм за реакция ни подтиква или да избягаме, или да атакуваме, или да останем на място (замразяване на реакция). Това са инстинкти, които бележат човешката природа от незапомнени времена. Днес обаче трябва да използваме по-широк и по-интелигентен тип отговор.
Това означава, че не трябва да избираме атаката.

Използването на закона за отмъщението или насилственото реагиране към онези, които са се отнасяли зле с нас, само влошава ситуацията. Отмъщението носи малко ползи и само засилва нашите негативно валентни емоции като гняв.

Тогава какво трябва да направим?
Не реагирайте веднага, направете пауза, за да обработите случилото се

Представете си, че вашият шеф е критикувал както работата ви, така и усилията ви, партньорът ви е обидил или приятел е предал доверието ви. Това са болезнени преживявания, които ви подтикват да реагирате автоматично. Това обаче не е подходящо.

След ситуация на презрение или негативно отношение, трябва да се опитате спокойно да обработите случилото се. Това ще ви помогне да анализирате внимателно ситуацията. Може би това също ще ви накара да разберете, че това конкретно действие не е изолирано и че е имало други признаци на презрение към вас от лицето, което ви е разстроило.

Самосъстрадание: болката е истинска и няма нужда да я криете
Самосъстраданието е ценна стратегия в трудни времена. Позволява ви да се свържете със себе си с емпатия и уважение, без да се осъждате.

Това, което чувствате, след като някой се е отнесъл зле с вас, е реално и не трябва да бъде потискано или скрито. Само когато приемете всяка почувствана емоция, ще може да се справите по-добре със ситуацията.


Планирайте следващите си стъпки
Не оставяйте нищо на случайността. Който веднъж се е отнесъл зле с вас, може да го направи отново. Ето защо трябва да подготвите план, за да сте сигурни, че това няма да се повтори. Помислете спокойно и замислено какво може да направите, като вземете предвид следното:

• Вашата цел е да накарате другия да разбере какво е направил.
• Неговото отношение не трябва да се повтаря. Ако е така, кажете му ясно какви ще бъдат последствията.
• Обяснете как ви е накарал да се почувствате и какви ефекти е имало тнеговото действие върху вас.
• Помислете какви граници ще установите с него.

Използвайте асертивност

Асертивността е езикът на яснотата, уважението и смелостта. Когато някой се отнася зле с вас, не трябва да мълчите. Защото е изключително вероятно той отново да ви разстрои и ако не сте се справили с първата случка, следващия път ще бъде по-сериозно. Трябва да бъдете категорични, за да се защитите по начина, който заслужавате.

• Говорете спокойно, уверено и директно.
• Използвайте първо лице, единствено число (чувствам, забелязвам, искам, имам нужда).
• Приложете следната формула: „Ако ситуацията X се повтори, това ще ме накара да се чувствам разстроен, а това е недопустимо. Ето защо трябва да направиш... Ако не го направиш, аз ще...”.

След подобни преживявания трябва да се грижите за себе си. Прекарвайте време с хората, които обичате, споделете преживяното, изложете чувствата си и си оставете време да постигнете спокойствие и благополучие. Животът е пълен със сложни моменти. Въпреки това добрите обикновено надделяват над лошите. Просто трябва да се погрижите за тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X