Напишете дума/думи за търсене

Принципи на самураите - как да живеем балансиран живот?

Искате ли да бъдете смели като самураите? Тези древни японски воини са вдъхновили милиони хора. Готови ли сте да следвате техните принципи, за да живеете по-балансиран живот, подобен на техния?

Те се простират навсякъде - от стремежа към ефективност във всичко до развиването на артистичност около нещо толкова брутално като смъртоносна битка. Те живеят своя вдъхновяващ живот, следвайки набор от непоклатими философски самурайски принципи.
През XXI век няма много полза от воин с мечове. Независимо от това, „Пътят на воина” - етичният кодекс на самураите, наричан Бушидо, е полезен набор от принципи, които ще ви помогнат да живеете по-балансиран живот. Кои са осемте принципа на самураите?


Състрадание
Един от първите самурайски принципи в списъка е състраданието. С голяма сила идва голямата отговорност. Трябва да търсите възможности да използвате силата си за по-добро благо, разбирайки болката на другите и желаейки да помогнете по какъвто и да е начин.
Истинското състрадание е разбирането. Следователно не трябва да разбираме само собственото си място, но също така и желанията и желанията на другите и как нашите действия влияят върху тези хора. Бъдете състрадателни.

Правда
Този принцип често се нарича справедливост и става дума за стремеж да се постъпва правилно. Не може да контролирате останалия свят, но може да се стремите да следвате пътя на правдата в собствения си живот.

Имайте предвид, че да бъдеш праведен, е много повече от просто да правиш правилното, когато имаш работа с други хора. Този прекрасен принцип също така включва поддържане на почтеност, когато никой не гледа.

Истина
Истинността обхваща две различни качества - надеждност и честност. Думата на човек има голяма стойност, но стойността на тези думи намалява с времето, тъй като всяка лъжа или неизпълнено обещание се натрупва.

За да следваме този принцип, означава да се стремим да останем честни в начина, по който говорим. По този начин другите хора ще разберат, че не само казваме истината, но и че те могат да разчитат, че ще продължим да го правим.

Лоялност
Бъдете лоялни. В тясна връзка с истинността тези, на които държите и с които работите, трябва да знаят, че могат да разчитат на вас, независимо от всичко.
Този вид ожесточена лоялност не само помага на другите, но също така ви помага да създадете нерушими връзки, защото комуникира и отразява колко ценни са те за вас.

Чест
Самураят поставя честта над всяко друго качество. За него честта е всичко и да бъде обезчестен струва повече от смъртта. За самурая безчестието често води до извършване на харакири, или ритуално самоубийство с катана.

Ясно е, че обикновеният човек не живее по такива принципи. Честта обаче е от решаващо значение за реализирането на най-доброто ви аз. Честта е представяне на това кой сте като човек. Това е вашата дума, вашите действия и вашата ценност като човек, отразена в другите.

Уважение
Когато човек има сила, той също трябва да знае кога и как да използва разумно тази сила. Силата може лесно да поквари способността на самурая да убие друго човешко същество с лекота. Това е сила, която трябва да се използва с голямо уважение и мъдрост. Не само за другите, но и за себе си, за да избегнем да покварим душата си.

В света има много форми на власт и на практика всички те могат да бъдат използвани или за нараняване, или за помощ. Човек трябва да живее живота си по начин, който уважава другите, като същевременно се научи да използва силата си, за да живее най-ефективно.

Кураж
Не е изненада, че самураят трябва да бъде смел. Имайте предвид обаче, че смелостта е нещо повече от куража да се изправите срещу собствената си смърт в битка.
За да бъде напълно смел, човек трябва да се изправи срещу живота си като цяло с увереността, необходима за реализиране на щастието, като същевременно преодолява своите предизвикателства.

Самоконтрол
Последното от списъка на самурайските принципи на Бушидо е самоконтролът. Ако имате самоконтрол, ще може да дадете пример и да преследвате целия кодекс. Първите седем принципа обхващат всички неща, които са важни за самураите да следват.

Също толкова важен е акцентът върху спазването на самите принципи. Колкото и поетично да звучат те, ако нямате самоконтрол, за да се справите с тях, те са абсолютно безполезни.

Надяваме се, че тези блестящи самурайски принципи ви вдъхновяват да живеете силно балансиран живот.

Велики самурайски поговорки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X