Напишете дума/думи за търсене

Синхроничност: любопитната наука за съдбата

„Светът е малък“ е израз, който със сигурност сте използвали или чували неведнъж. Казва се, когато се случи съвпадение. Случайна среща с някого, когото познавате, в град на другия край на планетата, може да бъде пример за съдба. Но какво бихте казали, ако знаете, че в действителност това е свързано с наука, наречена синхроничност?
Въпреки че звучи невероятно, изследователите са проучили и са се опитали да идентифицират връзките, които съществуват между две явления, които изглеждат несвързани на пръв поглед. Говорим за хора като Карл Юнг, който измисля термина „синхронност“.

„Веднъж е случайност. Два пъти е съвпадение. Три пъти са действия на врага."
– Иън Флеминг

Какво е синхроничност?
Понякога си мислим, че Вселената ни изпраща знак, когато се случат удивителни съвпадения. Според Юнг това е просто синхрон, който може да се определи като едновременното възникване на събития, които изглеждат значително свързани, но нямат видима причинно-следствена връзка.

Тази уникална наука може да се обобщи като съвпадение във времето на поредица от събития (две или повече), които въпреки че са взаимосвързани, не предизвикват нито едното, нито другото, но съществува връзка между двете.

Представете си, че един ден разказвате на баща си за най-добрия си приятел - името му, кое е семейството му и т.н. След съобщената информация татко ви открива, че вие и вашият приятел сте далечни роднини. Дядо ви и бабата на приятеля са трети братовчеди.

Както виждаме от този пример, фактът, че вие и вашият приятел сте далечни роднини, няма нищо общо с вашето приятелство и как е възникнало то. Следователно това е смислено съвпадение без причинно-следствена връзка.

„Не вярвам в съвпаденията, нито в нуждата. Моята воля е моята съдба."
-Джон Милтън

Още интересни подробности за синхронността

Много автори са изучавали и са говорили по тази тема, без дори да знаят за тази конкретна наука. Според Фридрих Шилер няма такова нещо като случайност, а съвпадението идва от най-дълбокия източник на съдбата.

Сюрреалистът Андре Бретон обаче смята, че съществуването на случайност е обективно, когато вашите желания се сближават с това, което светът може да предложи.

Но според Юнг, когато говорим за синхронност, имаме предвид съединяването на вътрешни и външни събития. Така че индивидът, който преживява тези събития, намира смисъл в обединението на двете.
Въпреки това хората често прибягваме до метафизиката, за да оправдаем тези събития, тъй като това може да бъде случайност или късмет, дори магия. В действителност това е просто случай на несъзнателно привличане, което ги провокира да се случат, или поне това е мнението на Юнг.


Разпознаването на модели
Според Юнг фазите след смъртта на любим човек или смяната на работата могат да създадат по-голяма енергия за съвпадения. Всичко това се дължи на факта, че тези ситуации предизвикват промени в нас, които ни подтикват да търсим разпознаваеми модели, които дават смисъл на нашето търсене.

Според проучвания, когато мозъкът ни има повишени нива на допамин, като в стресови или силно емоционални ситуации, ние прибягваме до магическо мислене. Тази магия или случайност в действителност е синхроничност.

Това е естествена потребност в човешкия ум още от времето на пещерните хора. Този тип мислене е свързан с анхедония, чието съществуване би могло да причини невъзможност за изпитване на удоволствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X