Напишете дума/думи за търсене

Андре Бретон: Не трябва да натоварваме мислите си с тежестта на обувките си

Андре Бретон е бащата на сюрреализма. Цитатите му влязоха в историята и са добре познати в целия свят. Макар да е учил за доктор, повечето хора го познават поради приноса му в литературата заради неговите стихове, есета и романи.

Хората продължават да използват много от мислите на Андре Бретон. Те са символ на епоха и на интелектуална позиция. „Сюрреалистичните манифести“ са маяк на цяло поколение. Много хора ги смятат за нов начин на гледане на света.

Цитатите на Андре Бретон говорят за поезия и бунт. Неговите изявления са провокация срещу система, която се стреми да превърне хората в предварително проектирани индивиди.

Мислите на този френски автор са смесица от психоанализа, марксизъм и анархия. Неговата комбинация от интереси го прави толкова уникална личност, често възвеличавана от мъже като Октавио Пас и Салвадор Дали.

1. Богатство, парадоксален въпрос


Това е един от най-гениалните цитати на Андре Бретон за парадоксите в обществото. Той показва презрителната реалност, която обгражда концепцията за материално богатство. В известен смисъл той осъжда дълбоката празнота около прекаленото имане на пари.
Всъщност богатството е преходна реалност, която по един или друг начин винаги е заобиколена от нищото. Както казва Бретон, да не харчиш е същото като да нямаш нищо.

2. Луди хора и въображение

„Лудите са до известна степен жертви на въображението си. В смисъл че това ги кара да нарушават определени правила. Правила, чието прегрешение определя качеството на лудите.“


В този цитат Андре Бретон свързва концепциите за лудост, въображение и прегрешение. Правилата са неговата отправна точка. Те служат като отправна точка за определяне на това, което е лудост и какво не е.
Всеки, който наруши определени правила, се смята за „луд“. Това е един от цитатите на Андре Бретон, който показва разсъжденията между това, което повечето хора смятат за „разумно“ - просто защото обществото го е установило, и „неразумно“, защото се отклонява от него.

3. За бунта


В този цитат Андре Бретон показва своя вечен революционен дух, винаги отдаден на промяната. Вместо обаче да свързва темата с политиката, той я свързва с по-големи ценности.
Това е така, защото Бретон постоянно се лута между политическата войнственост и творческата свобода. В крайна сметка, той избира второто. Ето защо начинът му на мислене е по-ориентиран към вътрешни и ежедневни трансформации, отколкото към промени в световните системи на власт.

4. Сюрреализъм


По този начин тази линия очевидно е метафора за най-дълбокия дух на сюрреализма. Това е силно твърдение в полза на въображението над сетивата и разума. Функция на излизане отвъд физическото, което изглежда е изключително за хората.
Това е така, защото всичко, което е невъзможно в материалния свят, е възможно в символичния свят. Хората могат да мечтаят, за да получат достъп до невъзможното, което въпреки това прави много от техните реалности разумни. В противен случай те биха били луди или абсурдни.

5. Мисъл и обувки

Този цитат показва колко въображаем е бил Андре Бретон. Всъщност човечеството му дължи известния лозунг, който студентите ползват през май 1968 г. във Франция: „Сила на въображението“.

Когато той казва, че не натоварваме мислите си с тежестта на обувките си, той ни казва да не бъдем толкова „реалистични“. Макар че това е добродетел за онези, които определят живота като проект и утилитаризмът е приоритет. По този начин някои винаги са стъпили здраво на земята, докато други си позволяват да летят.
Цитатите на Андре Бретон са вечен манифест в полза на свободата, която всеки може да постигне чрез изкуство и въображение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X