Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на твърде гордите хора

Гордостта води до усещане на съвършенство и превъзходство, но дълбоко в себе си съществува чувство за малоценност.
Без съмнение в даден момент от живота си сте се чувствали горди от нещо, което сте направили. Тоест знаете какво е да се чувствате удовлетворени благодарение на упоритата си работа. Това отношение е положително и дори здравословно за вашето самочувствие и самооценка.

От другата страна на монетата обаче са гордите хора. Те са личности, които използват постиженията си (или вярата си в тях) за съвсем различна цел. Всъщност целта им е да унижават другите и да се чувстват превъзходни и превъзхождащи ги.
Разбира се, в много случаи гордостта има положителна страна.
Експертите по психология на личността твърдят, че развиването на здравословно чувство на гордост е положително. Това е начин да уважавате себе си и да разберете, че на свой ред заслужавате да бъдете уважавани от другите.

Въпреки това не е подходящо да развивате гордостта, с която се свързва прекомерното самочувствие. Тази, в която индивидите се поставят над останалите, прекрачвайки по този начин границите на уважение и проявявайки най-отровната арогантност.

"Гордостта предшества гибелта."
Езоп

Какви всъщност са гордите хора?
Гордите хора са прекалено самоуверени. Всичко, което правят, всичко, което казват, и всичко, което мислят, според тях е перфектно.

Сигурно сте срещали такива хора в живота си. Те са онези приятели, които вече не са приятели, защото смятат, че сте им причинили нещо непростимо. Те са онези колеги, които винаги са ви гледали отвисоко, и онези членове на семейството, с които сте спрели да говорите, защото са се отнасяли с вас по вреден и разстройващ начин.

Кои са най-основните характеристики на прекалената гордост?

Гордите хора използват гордостта като защитен механизъм
Тези хора често несъзнателно крият определени факти или събития, които в даден момент са породили у тях вид несигурност. Може да са грешки, които са направили, или пренебрежение от околните в миналото.

Следователно това, което правят много често, е да използват гордостта като защитно оръжие. На практика те подчертават своите постижения и успехи пред тези на останалите. Това е така, че техните минали или настоящи слабости да не бъдат открити.
Гордостта е като щит или броня, която служи за прикриване на чувството им за малоценност. Карл Юнг го изразява, казвайки, че "чрез гордостта ние винаги заблуждаваме себе си". Той има предвид ролята на самозаблудата като средство за защита срещу страха от признаване на грешките и последствията от тях.

„Тъй като гордостта ви не е угаснала, вие сте наказани повече.“
Данте Алигиери


Те са свръхчувствителни, всичко ги притеснява и обижда
Не говорете с тези хора за вашите постижения. Не обсъждайте своите притеснения с тях и не споменавайте целите и стремежите си. Това се налага, защото гордият човек ще преосмисли всяко действие като директна атака срещу неговото его. Освен това той ще види всяко качество, което ви определя, като ясна заплаха срещу него.

Няма да се поколебае да ви види като съперник и ще се почувства обиден от всичко, което правите или казвате.

Те имат голяма нужда от контрол

Гордите хора трябва да поемат контрола винаги, за да утвърдят гордостта си. На семейно ниво този вид поведение може да бъде много разрушително. Гордият човек изисква вид абсолютно почитание, в което не може да му се противоречи. Никой не може да бъде над него или да изпъкне по някакъв начин.

Използват всяка възможност да блеснат
Те използват всеки разговор или обстоятелство, за да подчертаят своите добродетели. Те също са от този тип хора, които постоянно говорят за миналите си постижения, добрите си отношения с определени важни фигури и колко ценени са в определени професионални сектори.

Постепенно те поемат контрола върху разговорите, за да ги насочат изключително към себе си. Това е изтощително и отчуждаващо, ако се окажете в центъра на подобно поведение.

Обикновено не молят за помощ или прошка
Гордите хора вярват, че са перфектни и превъзхождащи във всяко отношение. Затова вярват, че могат да направят всичко и че правят всичко добре и по свой начин. Гордият човек смята, че неговият начин винаги е най-добрият за правене на нещата. Той дори няма да обмисли други прийоми. Поради тази причина обикновено не моли за помощ или прошка. Това е така, защото той просто вярва, че не му трябва.

Пазете се от прекомерната гордост
Да имаш доверие в себе си, е добре. Излишъкът от него обаче може да парализира положителните аспекти на всяка ситуация, оставяйки ви без шанс да се подобрите. Винаги оставяйте място за съмнение и анализирайте всичко, което правите.

Исторически и от доктринална гледна точка гордостта се разглежда като един от седемте смъртни гряха. Има основателна причина за това. Само си помислете колко отблъскващи са тези хора, които имат толкова преувеличени мнения за себе си. Тези, които говорят само за постиженията си и имат възгледи за самовъзвеличаване. Те са едновременно уморителни и вредни.

Гордият човек е живият пример за фразата, която гласи „първо аз, второ аз и трето аз“. Все пак нека не забравяме, че гордостта е тайно водена от чувство на ниско самочувствие и срам.

Твърде гордите индивиди всъщност се чувстват зле за себе си и компенсират това, като търсят онези ситуации, в които се чувстват превъзходни. За да постигнат това, те не се колебаят да бъдат запалени търсачи на грешките на другите хора и най-непримиримите унищожители на добродетелите на околните.

„Гордият човек винаги гледа отвисоко на нещата и хората. И, разбира се, докато гледате надолу, не може да видите нищо, което е над вас."
Сократ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X