Напишете дума/думи за търсене

Хедонистична адаптация, или защо никога не сме достатъчно щастливи?

В определени моменти от живота си вероятно сте си мислили, че когато намерите партньор или ви повишат в работата, ще бъдете щастливи.

И все пак, когато достигнете желаните от вас цели, положителните им въздействия са наистина краткотрайни. Това се дължи на явление, известно като хедонистична адаптация.
Това не е разстройство, а механизъм, който действа във всички нас.

Хедонистичната адаптация е тенденцията на хората да се връщат към основното ниво на щастие скоро след преживяване на каквато и да е промяна. Например може да си мислите, че като спечелите от лотарията животът ви ще се подобри експоненциално и щастието ви ще продължи завинаги. Или, че ако претърпите злополука и загубите крайник, ще бъдете нещастни завинаги.

Доказателствата обаче не подкрепят това мислене. В действителност е обичайно хората да се връщат към стабилно ниво на щастие относително бързо. По този начин нито спечелването от лотарията, нито инцидентът причиняват трайни промени в общото ни състояние на ума.

Този процес може да бъде изключително положителен, когато се сблъскате с болезнени събития като загуба на любим човек, природно бедствие или съкращаване от работа. Това е така, защото сте в състояние да се възстановите и да продължите напред. От друга страна, в лицето на приятни събития като увеличение на заплатата, покупка на нова кола или брак, хедонистичната адаптация кара допълнителното ви щастие да избледнее бързо.

Защо възниква това явление?

Привикване
Основната причина, поради която възниква хедонистичната адаптация, е, че свиквате с присъствието на положителния елемент в живота си. Докато все още е нов, ще изпитате допълнително щастие. Но след като го имате всеки ден, въздействието му върху вас губи своята сила.

Това е процес, подобен на този при зависимостите. С течение на времето вие свиквате с допаминовите скокове и веществото или събитието губят своя подсилващ потенциал. В резултат на това имате нужда от все повече, за да изпитате тази еуфория.

Липса на усилия
Всички промени, които се случват обстоятелствено, без никакви усилия от ваша страна, са много по-склонни да загубят бързо способността си да генерират удоволствие. Например купуването на нова риза може да ви накара да се почувствате еуфорични за известно време, но това чувство скоро изчезва.

Въпреки това видовете промени, които изискват някакво усилие или действие или представляват постоянно предизвикателство за вас, обикновено ви правят щастливи за по-дълго време.
Например да започнете да пишете книга или да се запишете за този курс, който винаги сте искали да посещавате.


Необходимост от самоактуализация
Когато най-накрая получите това, което толкова много сте искали, веднага развивате нови цели и желания. Например се си мислили, че получаването на повишение ще ви направи щастливи, но сега ви се иска да имате повече свободно време.

Преди сте си мислили, че да намерите партньор, е всичко, от което се нуждаете, но сега, когато имате такъв, искате нова кола, нов външен вид или по-добър социален живот.

Това постоянно търсене на подобрение е естествено. Като човешки същества, ние си поставяме цели и задачи и работим за постигането на тези стремежи. Това е пътят към самореализацията и е основна потребност, споделяна от всички.

Как да се справим с хедонистичната адаптация
• Опитайте се да променяте определени параметри, така че стимулацията да не е винаги една и съща и по този начин избягвате привикването. Ако имате партньор, избягвайте да изпадате в рутина, като организирате различни планове и дейности. Или се уверете, че имате обогатяващи и разнообразни разговори, които надхвърлят ежедневието.
• Опитайте се да си поставите активни цели и задачи като усвояване на ново умение, вместо пасивни, като придобиване на материални блага.
• Практикувайте благодарност. Често правите грешката да приемате всичко, което имате, и всичко, което сте постигнали, за даденост. Това ви лишава от възможността да изпитвате гордост и наслада всеки ден. За да избегнете това, отделете няколко минути, за да си спомните и преброите своите благословии и успехите, които вече сте постигнали.
• Не обуславяйте щастието си въз основа на велики събития. Научете се да оценявате малките неща и да изграждате чувствата си за психологическо благополучие в ежедневието си. Не е нужно да чакате тази голяма промяна, за да се почувствате добре. Работете за това да бъдете щастливи днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X