Напишете дума/думи за търсене

Значението на личното пространство във връзката

Чувствате ли се претоварени от прекарването на твърде много време с партньора си? Имате ли нужда от лично пространство, но не знаете как да му го кажете? Култивирането на автономност ще бъде от полза както за връзката ви, така и за вас двамата поотделно.

След като етапът на увлечение в едни отношения приключи, прекарването на време сами, без партньора, става толкова важно, колкото споделянето на качествени моменти с него.
Наличието на общи вкусове вероятно е основна съставка при установяването на връзка. В крайна сметка, какво може да бъде по-красиво от споделянето на хоби с този, когото обичаш?

Може би и двамата обичате йога или видеоигри? Или харесвате класическа музика. Това е страхотно.

Но помнете, че не е нужно или здравословно да споделяте всички дейности, които правите през деня. Вие сте отделни личности и със сигурност и двамата имате определени интереси, които другият не споделя.

Може би вие харесвате футбола, а вашият партньор не. Това не означава, че трябва да се откажете от него.

Здравата двойка се нуждае от три ясно дефинирани пространства, за да работи хармонично: това, което създават заедно, и техните две отделни пространства.

Въпреки че вашият партньор може да има влияние върху вас, вашето емоционално благополучие е ваша отговорност, която не поемате интелигентно, ако сте твърде зависими от човека до вас.

Отделянето на време и енергия за дейности или пространства, които изключват вашия партньор, насърчава развитието на здравословно самочувствие. Това ви помага да установите положителна връзка както с хората около вас, така и със себе си.

Балансът е ключът. Споделянето с околните не означава да пренебрегвате себе си, нито даването на приоритет на някой друг не трябва да отслабва връзките между вас и вашия партньор.
Точно обратното, поддържането на добър баланс при организирането на собственото ви пространство означава, че се чувствате по-добре и в двете области.

Освен това фактът, че вашият любим е щастлив без вашето присъствие, ви кара да се чувствате щастливи и свободни, тъй като неговото благосъстояние не се основава на вашето съществуване, а го надхвърля. С други думи, вие се придружавате един друг по избор, а не по необходимост.


Ограничено време, качествено време
Всичко, което е неограничено, губи своята стойност. Няма новост или вълнение. Съществува феномен, наречен хедонична адаптация, който се отнася до факта, че човешките същества се адаптират лесно както към положителното, така и към отрицателното. Това обяснява как y нашето удовлетворение бързо избледнява след постигане на цел.

Представете си, че в продължение на една година ядете само и единствено любимото си ястие. Това може да звучи прекрасно в началото, но след няколко дни ще спрете да изпитвате същото удоволствие, както когато сте го опитали за първи път.

Неограниченият достъп до нещо го кара да се обезценява бързо. Същото се случва и със споделянето на време като двойка. Ако е без ограничения, губи стойност. Ето защо не е изненадващо, че двойките, които са заедно всеки ден, често се чувстват претоварени, тъй като излишъкът от близост задушава връзката им.

Споделянето на целия ден с партньора ви, без да имате време за себе си, може да има отрицателни ефекти върху връзката.

Възможно ли е да имате лично пространство в един и същи дом?
Въпреки че гарантирането на вашето собствено пространство, когато живеете заедно, може да бъде по-сложно, отколкото, ако всеки има свое място, това не е невъзможно. Освен че имате свои собствени дейности извън дома, може да имате места и в него, където може да се насладите на моменти на уединение, без да бъдете инвазирани.

Може би сте чували за новата тенденция да спите в отделни легла. Това е обичай, който бързо набира популярност в света на връзките. Доказателствата показват, че това е от полза за цялостното благосъстояние на всеки партньор, генерирайки по-хармонично съжителство и увеличавайки сексуалното желание.
Помнете, че комуникацията и доверието, както и уважението към вас и вашия партньор, са най-важните стълбове за една успешна и здрава връзка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X