Никулден е празник, който обединява семейство и приятели около трапезата, а шаранът е неизменният символ на здраве и изобилие. Ако предпочитате по-бърз и хрупкав вариант на традиционната рецепта, пърженият или панираният шаран е отличен избор. Той съчетава ароматите на празничния ден с апетитна коричка, която ще впечатли всеки на масата.
Необходими продукти за 4–6 порции:
1 среден шаран (около 1,5 кг), почистен и обезкостен
сол и черен пипер на вкус
2 лимона
2–3 яйца
100 г брашно
100 г галета или хлебни трохи
олио за пържене
малко пресен магданоз и скилидка чесън за гарниране
Начин на приготвяне:
- Подготовка на рибата:
Измийте шарана и го подсушете добре. Нарежете на филии или оставете цяло, ако желаете. Натъркайте отвътре и отвън със сол и черен пипер. Изстискайте сок от един лимон върху рибата и оставете за 10 минути да поеме аромата.
- Подготовка за паниране:
Разбийте яйцата в купа. В друга купа смесете брашното с малко сол и черен пипер. В трета купа сипете галетата или хлебните трохи.
- Паниране:
Потапяйте филиите първо в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата, като леко натискате, за да се покрие равномерно.
Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. Пържете шарана по 3–5 минути от всяка страна до златисто-кафяво и хрупкаво. Внимавайте да не прегори.
Подредете пържения шаран върху плато. Гарнирайте с резени лимон и малко пресен магданоз. Можете да добавите и скилидка леко запържен чесън за аромат. Сервирайте веднага, за да остане коричката хрупкава, а месото – сочно. Пърженият шаран се съчетава отлично с лека зелена салата или картофено пюре и прави празника още по-празничен и вкусен.

Коментари (0)
Вашият коментар