Напишете дума/думи за търсене

Пържен шаран с фрупкава коричка

Снимка: Pixabay

Никулден е празник, който обединява семейство и приятели около трапезата, а шаранът е неизменният символ на здраве и изобилие. Ако предпочитате по-бърз и хрупкав вариант на традиционната рецепта, пърженият или панираният шаран е отличен избор. Той съчетава ароматите на празничния ден с апетитна коричка, която ще впечатли всеки на масата.

Необходими продукти за 4–6 порции:

1 среден шаран (около 1,5 кг), почистен и обезкостен

сол и черен пипер на вкус

2 лимона

2–3 яйца

100 г брашно

100 г галета или хлебни трохи

олио за пържене

малко пресен магданоз и скилидка чесън за гарниране

Начин на приготвяне:

  • Подготовка на рибата:

Измийте шарана и го подсушете добре. Нарежете на филии или оставете цяло, ако желаете. Натъркайте отвътре и отвън със сол и черен пипер. Изстискайте сок от един лимон върху рибата и оставете за 10 минути да поеме аромата.

  • Подготовка за паниране:

Разбийте яйцата в купа. В друга купа смесете брашното с малко сол и черен пипер. В трета купа сипете галетата или хлебните трохи.

  • Паниране:

Потапяйте филиите първо в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата, като леко натискате, за да се покрие равномерно.

Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. Пържете шарана по 3–5 минути от всяка страна до златисто-кафяво и хрупкаво. Внимавайте да не прегори.

Подредете пържения шаран върху плато. Гарнирайте с резени лимон и малко пресен магданоз. Можете да добавите и скилидка леко запържен чесън за аромат. Сервирайте веднага, за да остане коричката хрупкава, а месото – сочно. Пърженият шаран се съчетава отлично с лека зелена салата или картофено пюре и прави празника още по-празничен и вкусен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X