Торта Павлова с плодове е прекрасен и изящен десерт, с който може да впечатлите както близки приятели, така и семейството си.
Подготовката за тази рецепта отнема около 30 минути, а самото готвене от 1 до 2 часа, предава BBC.
Необходими продукти
- За меренгата
4 белтъка от свободно отглеждани кокошки
250 г пудра захар
1 ч.л. бял оцет
2 ч.л. царевично нишесте
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
масло за намазване
- За крема с тути-фрути
350 мл заквасена сметана
2 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица царевично нишесте
100 г глазирани череши, нарязани на ситно
100 г ягоди на половинки
100 г шам-фъстъци, нарязани на едро
100 г смесени кори от плодове
- За декорация
25 г настърган тъмен шоколад
Може да добавите и стръкчета мента
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 150 °C/130 °C вентилатор/газ. Застелете с хартия за печене и с молив очертайте около 25-сантиметров кръг върху хартията.
За да направите меренгата, разбийте белтъците, докато започнат да се образуват меки връхчета. Трябва да внимавате да няма нито капка вода или жълтък - купата трябва да е напълно суха.
След това бавно добавете захарта по една лъжица, като оставите кристалите да се разтопят. Веднага щом сте използвали цялата захар и сте получили твърди връхчета, добавете оцета, нишестето и ванилията и разбийте за последен път, за да се смесят.
С лъжица или шприц нанесете меренгата в кръга върху хартията за печене. Направете леко вдлъбнатина в центъра, където ще се сложи кремът.
Печете във фурната за 1 час. Когато часът изтече, изключете фурната и оставете меренгата вътре, докато фурната изстине напълно. Прехвърлете в сервизна чиния или оставете в херметичен съд, докато сте готови да сервирате.
За да направите плънката, разбийте сметаната в купа с пудрата захар и нишестето, докато се образуват меки връхчета. Добавете около половината от нарязаните череши, шам фъстъци и смесени кори и внимателно разбъркайте, като запазите останалата част за отгоре. Накрая поръсете с останалата част от черешите, шам фъстъците и смесените кора и поръсете отгоре с шоколадови стърготини.

Коментари (0)
Вашият коментар