Напишете дума/думи за търсене

«Черните книги» на Карл Юнг съдържат послание за цялото човечество

„Черните книги“ на Карл Юнг са колекция от седем тома, които навлизат в подсъзнанието. Те са написани под формата на дневник и оставят интересно послание за човечеството.

През 2009 г. публикуването на Liber Novus („Червената книга”) на Юнг е дългоочаквано културно събитие от изключителна важност. Последващото издание на „Черните книги на Юнг: Тетрадки на трансформацията” обаче дойде като нещо като неочаквана изненада. Това са тетрадки, изписани от известния швейцарски психиатър между 1913 и 1932 г.

Първоначално те са набор от ръкописни дневници, в които Юнг отразява упражнение за самоизследване, за да се изправи срещу безсъзнанието си.
Книгите са анализ на будните му фантазии и видения. Те са дневници, но също така и чувствителна, изчерпателна и щателна изследователска работа по отношение на различните психични състояния на Юнг и тяхната възможна връзка с космологията, която той дефинира.

„Нощите през сънищата разказват митовете, забравени през деня.”
-Карл Юнг-

Какво съдържат Черните книги на Юнг?
В действителност публикуването на Черните книги на Юнг не би имало смисъл, ако неговата „Червена книга”, или Liber Novus, не е публикувани преди това. Това е може би най-противоречивата работа на швейцарския психиатър. Дотолкова, че след смъртта му семейството му заключва този ръкопис в къща в Кюснахт, в предградията на Цюрих.

Те не искат никой да чете какво има в тази странна, сложна и интимна книга. Въпреки това се твърди, че „Червената книга” е малко повече от приказно алхимично упражнение на привилегирован ум, който се стреми да пътува до подземния свят, за да спаси душата си.

Краят на Първата световна война и разногласията на Юнг със Зигмунд Фройд го оставят в състояние на дълбоко разочарование. Това го подтиква да се ориентира към духовното, пророческото и дори мистичното. Изглежда, че е копнял да намери отговори и смисъл в свят, който разкрива своята най-насилствена и ирационална страна.

Затова е интересно да се знае, че докато пише своя Liber Novus, той прекарва част от времето си със своите черни тетрадки. Материалът на „Червената книга” му помага да разработи второто.

Докато медитира и се оставя да бъде увлечен от психоаналитични техники, за да влезе в контакт със сънищата си и да ги опише в „Червената книга”, той извършва и най-методичните и изчерпателни анализи в черните книги.

Фондация „Филемон” публикува „Черните книги” на Юнг. Те се състоят от елегантно издание от седем тома, прецизно изработени и подготвени от Сону Шамадасани, на когото по това време е възложено да редактира и Liber Novus.

Първият том е въведение, което служи като ръководство за следващите шест. В последния има поредица от писания, придружени от ярки рисунки. Изглежда, че Юнг се опитва да изследва своето несъзнавано чрез визионерско въображение, писане и рисуване.

Има и разсъждения върху собственото му психологическо развитие и еволюцията на неговата теория за аналитичната психология. Освен това на страниците на тези книги читателят може да научи за любовния триъгълник между Юнг, съпругата му Ема и Тони Волф.

Антония (Тони) Анна Волф е първо негов пациент, а по-късно негов юнгиански любовник и анализатор. Освен това тя е незаменим стълб за него в ежедневната му работа. Тази млада жена публикува интересни есета за женската психика, включващи архетипите на амазонката, майката, куртизанката и медиума.

Черните книги на Юнг, пътуване навътре

„Черните книги” на Юнг разкриват визионерски срещи на швейцарския психиатър с митологични същества. Сред тях са Фанес, звездният бог, Ха магьосникът (решаваща фигура за него) и Филемон, мъдрият магьосник, който стана негов вътрешен гуру.
Тези ярки въображения и сънливи преживявания се засилват по време на Първата световна война.

Карл Юнг се опита да намери смисъл във всичко, което преживява. За да направи това, той умишлено предизвиква конкретна фантазия в будно състояние и след това влиза в нея. Все едно някой влиза в абстрактна картина и се опитва да разбере нейния сюрреалистичен символизъм.


Те разкриват послание за човечеството
Има един неоспорим факт, който разбираме за Юнг - бащата на аналитичната психология, и неговата теория за несъзнаваното. Фактът е, че не само нашата памет или нейното колективно наследство живее в нашето несъзнавано и обединява всички ни като хора. Всъщност нашето подсъзнание съдържа творчески и трансформиращи семена.

Това означава, че в своето вътрешно трансформиращо пътуване Юнг е искал да намери отговори, за да се развива, да намери просветление и следователно свобода. Той копнее за мъдрост, смисъл и трансцендентност.
Публикуването на тези книги в този конкретен момент е изключително актуално. Посланието на Юнг е просто и ясно. Трябва да достигнем по-високо ниво на съзнание. Като хора, ние трябва да изградим по-добър свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X