Напишете дума/думи за търсене

Ветико – вирусът на егоизма

Знаете ли, че според коренните американци хората са склонни да бъдат заразени с вирус, наречен „Ветико” или „вирус на егоизъм”?

Суеверията са доста често срещани сред хората. Склонни сме да вярваме в неща, които не могат да бъдат обяснени логически. Индианците вярват, че егоизмът е вирус, който може да ни засегне. Те вярват, че това е патоген, който принуждава жертвата да храни непрестанната си нужда да бъде егоист. Това позволява на човечеството да стане най-големият му враг. Този нереалистичен възглед идва от литература, наречена „Разсейване на Ветико“. Автор на това литературно произведение е Карл Юнг, който го пише, за да обясни концепцията за хората, заразени от Ветико. Той посочва, че живеем в епоха, в която психосоциалните явления доказват съществуването на „вирус“ на егоизма.

„Wetiko“ е термин, използван от индианците, за обозначаване на зъл човек, който не се интересува от благосъстоянието на другите, или на човек, който се занимава с егоистични действия въпреки цената, която трябва да плати.


Как се появява Ветико?
Историкът Джак Форбс обяснява интересен аспект на човешкия егоизъм в
книгата си „Колумб и други канибали“ .

Когато коренните американци влизат в контакт с европейските поклонници, индианците посочили, че са заразени от Ветико. Кореняшките митологии вярват, че снизходителните саморазрушителни навици са вдъхновени от Ветико. Племето Крий от Канада първо използва тази концепция.

Хората от него имат странна представа, че белият или „цивилизованият“ мъж е индивид, засегнат от „вируса“ или „егоизма“. Вирусът го подтиква към алчност и егоизъм към другите.

Журналистът и автор Пол Леви обяснява, че тази идея е същата, която Карл Юнг използва, за да обясни концепцията на Сянката.

Сянката се определя от архетипа на несъзнаваното, което всички споделяме. Така емоциите като ревност, алчност, жажда за власт или егоизъм са продукти на нашето колективно несъзнавано. Тази тъмна сянка позволява на хората да се увличат в ужасни действия.

Коренните американци, от друга страна, вярват, че не е нещо, което идва от външния свят, че не идва от Ада, което е склонно да ни притежава. Той се намира в нас самите. Ние носим сянката на егоизма в себе си, но от нас зависи дали ще го оставим да се храни с нас.
Смята се, че Ветико е психическа форма на слепота. Карл Юнг споменава wetiko с името Antimimos, което е описано като „имитатор и принцип на злото“. Антимимос е вид измама, която може да се разглежда като контрамимикрия.

Антимимос е зла сила, която се опитва да заблуди хората и трансформира истината в лъжа, а лъжата в истина, което в крайна сметка ни води до забрава. Смята се, че потенциално всеки може да попадне в сянка и без да иска, да стане инструмент на вируса, който се опитва да действа чрез нас чрез своята воля.
Как да премахнем Ветико?
Карл Юнг посочва, че е възможно да се елиминира вирусът, като се опознае аспектът, наречен „демон“ или демоните на нашата сянка. Те се хранят с алчност, завист, презрение и жажда за власт или господство. Тези демони са накарали човечеството да прави ужасни неща през цялата си история.


Ветико управлява съзнанието на хората от векове. Склонни сме да му даваме власт над нас, да му се подчиняваме, ако трябва, и да се увличаме по неговите капризи и желания. Карл Юнг обяснява, че отговорността на човека е да го осъзнае.

Тъй като Ветико е израз на нещо, което присъства вътре в нас, това също означава, че лекът се намира и в нас. Важно е да сме в контакт с нашата истинска природа като начин да се предпазим от сянката.

Вътрешните ни демони растат само ако им позволим да се хранят с нас. Те са неразвита форма на нашите личности, която крием. Когато го правим, позволяваме на Ветико да търси своята храна. Затова го оставяме да се храни с алчност или завист.

За да се излекуваме от вируса, от съществено значение е да насърчаваме практиките за саморазвитие, да работим върху нашите вътрешни борби и да израстваме като личност. Сянката или вирусът винаги ще се опитват да премахнат човешкото, но от нас зависи как ще се справим с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X