Напишете дума/думи за търсене

Какво е дежа реве и по какво се различава от дежа вю

Всички сме чували за дежа вю. Това е феноменът, при който имате чувството, че това, което преживявате в момента, ви се е случвало и преди. Това впечатление е толкова често сред хората, че терминът deja vu е вдъхновил артисти и певци неведнъж. В музикалната индустрия то е заглавие на песни на различни музиканти - от поп богинята Бионсе до легендите на хеви метъла Iron Maiden. Имаше го дори в първата част на „Матрицата”.

Според някои изследователи дежа вю не е нищо друго освен трик на мозъка. Може да сме убедени, че отново преминаваме през същото преживяване, което ни се е случило в този или в минал живот. Учените твърдят, че това, което всъщност се случва, е, че настоящото преживяване може да стимулира области в мозъка ни, където са били съхранявани спомени от подобни случки.

Някои духовни подходи излагат идеята, че времето не е линейно. Ако човек изпита растеж на съзнанието, той е свързан с онова, което психологът Карл Юнг нарича „Колективно несъзнавано“ или „Божествен ум“. Там времето е кръг и събитията могат да бъдат предвидени или да се върнат в паметта ни.

Сън в съня?

Терминът „deja vu“ идва от френски и означава „вече видяно“. Скорошно проучване се фокусира върху сходния, но и различен случай на deja-reve (дежа рев - „вече сънувано“.

Както подсказва името, deja reve е състоянието, в което човек има чувството, че в миналото е било сънувано действително преживяване.

Deja reve е спонтанното усещане, че това, което сме сънували някога, е това, което сега преживяваме.

Изследване, публикувано в списанието Brain Stimulation, изследва феномена на пациенти с епилепсия от 1958 г. до 2015 г. Изследователите предизвикват опит за deja reve, използвайки електрическа мозъчна стимулация (EBS). Това може да звучи кошмарно, но този научен метод дава интересни резултати относно физиологичните сънища и как възприемаме реалността. Докато повечето изследователи се концентрират върху REM съня (бързи движения на очите), не-REM сънищата представляват важна част от съня.

Три вида дежа реве

Това може да бъде спомен за конкретен сън („подобен на случка от живота“), напомняне на неясен сън („подобен на познанство, случило се отдавна“) и преживявания, в които обектът се чувства така, както сънува (буквално „сънно състояние“).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X