Напишете дума/думи за търсене

Хората, които „прекалено много ги е грижа“, се нараняват по тези 3 начина

От всички емоции, които ние, хората, изпитваме, психолозите, психиатрите, терапевтите и невролозите смятат, че една се издига над останалите. Това е емпатията.

Действителното определение за емпатия е действието на разбиране, осъзнаване, чувствителност към и косвено преживяване на чувствата, мислите и опита на друг човек от миналото или настоящето, без чувствата, мислите и преживяването да са напълно предадени в обективно ясен начин.

Може да се ядосаме, да се чувстваме виновни. Може да бъдем разочаровани или тревожни. Може да скърбим или да изпитваме тъга, съжаление или негодувание. Но никоя от тези емоции не прави изявление за това кои сме ние като личност или за природата на човешката раса като емпатията.

Емпатията е спойката, която свързва семейството, връзката, която помага на двама души да разрешат конфликт. Това е мехлем за болка и основна съставка в устойчивата романтична любов.

Емпатията може да мотивира съпругата да защити съпруга си, да насърчи порасналия син да се грижи за възрастната си майка и дори да намали болката от токов удар. Ако сте родител, трябва да притежавате това чувство, най-малкото заради децата си, за да ги отгледате да бъдат здрави и силни хора.

Въпреки това има моменти, в които емпатията е проблем.
Тази най-добра част от човешкия дух може да се обърне срещу нас и, ако не бъде контролирана, може да навреди както на съпричастния, така и на получателя.

Трите начина, по които хората с емпатия се грижат твърде много за околните

1. Да усещаш нечии емоции толкова дълбоко, че да си заслепен от тях
Твърде много емпатия е проблем, който може да позволи нездравословно или вредно поведение да продължи, когато наистина не трябва.

2. Съпричастност към емоциите на някого, който не го заслужава
Погрешно насочената емпатия прави емпатиращия уязвим за експлоатация от страна на получателя.

3. Твърде безразборни сте към даването на вашата емпатия
Предлагате я твърде свободно на твърде много хора.


Как да запазите съпричастността си чиста и здрава - и да я накарате да работи във ваша полза?


• Бъдете наясно кога изпитвате съчувствие и към кого. Уверете се, че лицето, което го получава, го заслужава.
• Дръжте емпатията си под контрол. Уверете се, че това не ви пречи да държите любим човек отговорен за неговите действия.
• Винаги приоритизирайте собствените си нужди. Погрижете се за себе си, преди да се грижите за другите. Така ще сте сигурни, че емпатията ви няма да ви навреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X