Напишете дума/думи за търсене

Осем терапевтични упражнения за двойки, които укрепват връзката

Както отделните хора преминават през различни етапи, така и двойките. Ситуациите, в които се сблъскват връзките, невинаги са лесни и често водят до кризи.
В тази статия искаме да ви покажем някои от упражненията, които често се предписват на двойки, когато отиват на терапия, за да подобрят отношенията си.

1. Положителен радар
Има два вида радари - положителни и отрицателни. Важното е да се фокусирате върху позитивния си радар, който улавя по-приятните ситуации.

Целта е всеки от вас да активира положителните си радари и да открие определени неща, които в много случаи може да не забележите. Например може да искате да споменете конкретна личностна черта на партньора си или колко добре изглежда с новата си прическа вашата любима.

Това е изключително полезно упражнение, защото променя гледната ви точка. Отмества погледа от всичко, което ви притеснява в другия, към това, което ви харесва.

2. Първите 15 минути
Когато се върнете у дома в края на деня, прекарайте първите петнадесет минути, докато сте заедно, дискутирайки положителните аспекти един на друг.

Например може би сте харесали нещо, което вашият партньор е казал, или той е направил нещо, за което се чувствате благодарни. Втората част от упражнението включва положителна реакция към това, така ще се увеличават положителните взаимодействия между вас.

3. Албум за добрите времена
Тази дейност е особено подходяща, ако сте заедно от дълго време. Събирате снимки на някои от най-специалните моменти, които сте споделили, и създавате фотоалбум с тях.

За да подобрите изживяването, може да напишете фраза до всяка снимка, която отразява емоцията, която предизвиква споменът.

4. Изненадата
Всеки от вас трябва да подготви изненада за другия веднъж седмично или толкова често, колкото се договорите. Изненадата трябва да е нещо, за което знаете, че другият се радва особено, в противен случай може да има обратен ефект.

5. Крийте бележки
Оставете листче с положително послание, адресирано до вашия партньор, на невидно място, но където той може да го намери. Например в чекмеджето на нощното шкафче, под възглавницата му, в чантата или в портфейла му.

Няколко бележки седмично са повече от достатъчни. Интересно упражнение е да видите как вашите съобщения се променят с времето. Имайте предвид, че те винаги трябва да са положителни, но и реалистични.

6. Два комплимента за всяка критика
Всеки път, когато един от вас започне да критикува другия, трябва да направите два положителни коментара за него. С течение на времето тези два комплимента могат да се увеличат до три, четири или пет за всяка отправена критика.

Тази дейност е особено подходяща, ако постоянно се критикувате един друг. Това е начин да спрете да го правите и да се съсредоточите върху положителните аспекти на другия.

7. 1% прав
Всеки път, когато не сте съгласни, всеки от вас трябва да обърне внимание на частта от аргумента на другия, с която е съгласен. Този процент трябва да бъде поне един.
Това упражнение ви помага да представите гледните си точки един към друг. Освен това ви помага да развиете взаимната си емпатия.

8. Тайм аут
Ако спорите редовно, това е полезно упражнение. Ако някой от вас установи, че дискусията се превръща в спор, направете знак Т с ръцете си и незабавно напуснете стаята.
Когато и двамата сте по-спокойни, може да говорите отново, но първо трябва да признаете поне един процент от аргументите на партньора си. Ако разговорът възникне отново, повторете процедурата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X