Напишете дума/думи за търсене

На майките, които остават в скапан брак заради децата си

Вече сте нещастни. Мина толкова време, че сте забравили как изглежда щастието.
Някои хора около вас нямат представа какво търпите. Отвън двамата с него изглеждате като щастлива двойка. Но за хората, които ви познават добре, знаят цялата история. Нещастни сте и това личи. Дори когато мислите, че играете добро шоу пред децата си, не сте щастливи. Дори децата ви да не могат да кажат какво точно не е наред с мама, те знаят, че вие не сте щастливи.

Макар да знам, че не искате да чувате това, децата ви, особено по-големите деца, знаят какво представлява нещастният брак. Могат да сравнят отношенията на родителите на техните приятели с тези на собствените си майка и татко.
Но тъй като сте страхотна майка, вие оставате в тази нещастна ситуация, вярвайки от сърце, че трябва да постъпвате правилно, като останете женени заради децата си. Чувствате, че като избирате нещастие за себе си, избирате щастие за децата си.

Вие се съгласявате с мизерния си брак, защото сте си казали, че може да е по-лошо. Че някой нов партньор може да е по-лош. Че на децата ви може да им е по-зле, ако не сте с баща им.
Вие лъжете и наранявате себе си и децата си.

Вашата депресия може да се превърне в депресия на вашето дете
Според доклад от 2009 г. на Националния изследователски съвет и Института по медицина в Америка родителската депресия е свързана с ранните признаци при децата, че имат "труден" темперамент и по-малко самочувствие, наред с други негативни фактори.

Да останеш в нещастен брак, за да може децата ти да останат щастливи, може да е напълно фалшиво. Ако сте нещастни за продължителен период от време, как очаквате децата ви да бъдат изолирани от болката ви? Искате ли те да се чувстват отговорни за вашата тъга? Не е като да разберат източника на вашето неразположение, докато не пораснат. Не причинявайте това на тях или себе си.

Възможно е да поддържате дом сами. Отнема време, за да подобрите доходите си, ако вече все още не са на нужното ниво, но ако предприемете стъпка по стъпка, е възможно да напуснете нещастния си брак и да управлявате домакинството сами.

Лесно ли е? Не, но родителството също не е лесно. Както и животът.
Само вие сте достатъчно силни, за да решите кое е по-трудно: да бъдете нещастни и в капан, или да сте свободни и да се борите. Не забравяйте - борбата ще приключи, но безрадостното ви усещане най-вероятно няма.

Търсили ли сте помощ?
Бракът ви е лош. Потърсили ли сте консултация от семеен терапевт? Били ли сте на индивидуални консултации?
Може би има някаква надежда да направите промяна в себе си или в брака си. Разговорът с партньора ви е първата стъпка и ако вече сте говорили с него и той отказва да отиде, защо не отидете сами? Може би ще намерите смелостта, от която се нуждаете, за да направите добри промени в живота, независимо дали това включва вашия настоящ партньор или не.

Преструвайки се, че адът е рай

Да живееш всеки ден, сякаш всичко е наред, е токсично за децата ви. Представете си ги като възрастни. Искате ли да гледат на същата ситуация като на приемлива? Искате ли да останат в нещастен брак? Ако отговорът е отрицателен, трябва да се отстраните и от нещастието.
Научете децата си, че такива отношения не са наред и не така изглежда любовта, когато е здрава.

Без значение какво ще изберете – семейна терапия, развод или ваша собствена индивидуална терапия - не е задължително да бъде по този начин. Вие отговаряте за съдбата си. Покажете на децата си, че грижата за себе си и сърцето ви е важна, така че с течение на времето те да правят същото.

Как да се измъкнем от нещастен брак, без да се развеждаме?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X