Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако таткото на детето ни е нарцисист?

Нарцистичните майки и бащи могат да нанесат големи щети на детето.

Въздействието, което един нарцистичен родител може да има
върху психосоциалното развитие на малчугана, може да бъде както вредно, така и травматично.

Липса на емпатия, егоизъм, склонност към манипулиране, суета, липса на ресурси за емоционално управление и дори алчност. Има много характеристики, които извайват и изострят тези индивиди до степен да станат опасни.
Макар да е вярно, че невинаги може да избираме в кого да се влюбим. Ние обаче трябва да се грижим за нашите деца и за начина, по който ги отглеждаме.

Да имаш дете от нарцисист
Има връзка между нарцисизма на бащата или майката и психологическата уязвимост на техните деца. Изследване, проведено от университета Сапиенца в Рим , потвърди този факт.
Отглеждането от нарцистичен родител увеличава риска детето да развие депресия и тревожност. Далеч от осигуряването на безопасна среда, в която да расте, тези родители са откраднали детството му и са го изпълнили с несигурност.

Освен това има опасност то да придобие нарцисизма на родителя си. Поради тези причини е необходимо да се приемат редица стратегии.

Ограничете контакта с нарцисиста и се фокусирайте върху вашите нужди и тези на детето
Съсредоточете се върху най-важното нещо, което е вашето собствено благополучие и това на вашите деца.
Трябва да се грижите за себе си, да укрепите самочувствието си и да излекувате всички рани, дължащи се на вредната ви връзка.
Предстои ви дълъг път, трябва да споделяте отглеждането на децата си с тях и това изисква добра емоционална подготовка.

Ограничаването на контактите с партньора е първата стъпка.

Създайте план за родителство и споделено обучение
Несъмнено ще има усложнения, дисхармония и много разногласия. Важно е обаче да изясните на вашия нарцистичен партньор или бивш партньор какво трябва да бъде възпитанието на вашите деца. Особено ако вече не споделяте съвместен живот.

Трябва да установите определени правила и норми относно отглеждането на детето.

Запазете спокойствие и избягвайте спорове пред децата
Нарцисистите са опитни стратези, когато става въпрос за психическо и емоционално дестабилизиране на другите. Аргументите, несъгласията, критиката и изнудването са най-мощните им ресурси.

Уверете се, че не попадате в капана на битката пред децата си. Не създавайте атмосфера на заплаха и конфронтация.


Насърчавайте и развивайте добра емоционална интелигентност у малчуганите
Нарцистичните родители са склонни да източват емоциите на всички фигури в тяхното обкръжение. Следователно, един от рисковете да имате дете с нарцисист е, че той обезсилва всички емоции на детето. Това, което то чувства и има нужда, няма значение, важно е само това, което иска нарцисистът.

Задължително е от ранна възраст децата да развият добра емоционалност. Потвърдете какво чувстват и ги научете да разбират, изразяват и да се справят с всяка емоция и чувство.

Подкрепете интересите им
Децата с нарцистични родители често се оказват „протеза“ на своите родители. Това означава, че те са длъжни да сбъднат мечтите, които мама и татко не са постигнали. Те трябва да отговарят на техните очаквания, желания и лични цели. По правило тези родители подценяват и обезценяват собствените интереси на детето.

Всеки добър баща и майка трябва да насърчава развитието на идентичността и личността на детето си. Това изисква познаване и зачитане на неговите интереси и даване на сили за постигане на собствените му цели. То трябва да укрепи своите надежди и мечти, а не да ги смазва и унищожава.

Децата на нарцисисти могат да израснат с ниско самочувствие, крехки личности и други несигурности. В някои случаи дори самите те стават нарцисисти, като имитират личностния модел на нарцистичния родител.

Ако имате дете с нарцисист, помогнете му да развие емпатия и самочувствие
Има висок риск децата да развият същия профил на нарцисизъм като нарцистичните баща или майка. В много случаи възпитанието и образованието са рискови фактори за развитието на тази черта. Ето защо, ако имате дете с нарцис, запомнете следните цели в неговото възпитание и образование:

• Насърчавайте детето си да развие добра емпатия и да може да се постави на мястото на другите.
• Помогнете му да развие здравословно самочувствие.
• Научете го да понася разочарованието.
• Накарайте го да разбере, че в живота има граници и че не може да има всичко, което иска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X