Напишете дума/думи за търсене

Как да обичаш някого, който има проблеми с привързаността?

Почти 40 процента от населението (включително деца и юноши) имат проблеми или разстройства на привързаността.

В днешното общество, в което психичното здраве и емоционалното развитие са по-видими, логично е дисфункционалните стилове на привързаност също да са по-очевидни.

Тези проблеми, които вчера биха се разглеждали като „дефекти“ на индивида, днес са проблеми, които трябва да бъдат разрешени с помощта на терапия.

Ако имате партньор с проблем с привързаността, той вероятно ще има начин на говорене и поведение, който отразява неговия минал опит. Искате да го обичате, но не е лесно. Трудно е да приемете неговия внезапен и неочакван гневен изблик след месеци на избягване на конфликт, който искате да разрешите.

Също толкова трудно е да се налага многократно да му казвате, че го обичате, но той все още очевидно да не го вярва.
За да изградите здрава връзка, която помага и на двамата да растете, ще ви дадем няколко съвета как да обичате някого с нездравословен стил на привързаност.

Различните видове привързаност

Според теорията на Джон Боулби привързаността е емоционалната връзка, установена между майката и детето. Неговата функция е да осигури грижата и психологическото развитие на бебето.

Който и стил на привързаност да е установен в детството, ще определи определени личностни черти и поведение в живота на възрастните.

• Сигурна привързаност. Този стил е типичен за хора, които са израснали в среда с близки, предвидими и последователни референтни фигури. Следователно, те са научили, че социалната среда не е заплашителна и че другите са склонни да откликват на доверието, което им гласуват. Те също са научили, че това, което правят, влияе върху това как се чувстват околните, така че не всички форми на комуникация са подходящи, дори ако в крайна сметка могат да предадат едно и също послание.

• Тревожна привързаност. В този случай родителите са непоследователни и донякъде непредсказуеми. Тези, които растат в подобни социални среди, са склонни да извършват действия, които са напълно несвързани с това, което им се случва.

• Избягваща привързаност. Тези родители не отговарят на нуждите на бебето, така че то научава, че нищо не може да се очаква от другите, дори в най-критичните моменти. Хората с този тип привързаност са усвоили идеята, че са сами пред всички препятствия и трудности, които могат да срещнат, и че не трябва да разчитат на никого. Те обикновено са изключително автономни и благоразумни. В същото време обаче е наистина трудно да се свържете с тях на емоционално ниво.

• Дезорганизирана привързаност. Това е смесица между двата предишни типа закрепване. За разлика от тези с модел на избягване на привързаността, тези хора страдат дълбоко, когато не успеят да създадат интимност с тези, от които се интересуват. Те често използват специфичен начин на действие. Склонни са да се отдалечат и след това да се оплакват на партньора си, че не са били там, когато са имали нужда от него. Емоцията, която преобладава в живота им, когато става въпрос за социални контакти, обикновено е разочарованието.

Има друг тип привързаност, който изглежда е ограничен до детството. Това е реактивна привързаност. Характеризира се с емоционално оттеглено поведение към родителите, заедно с други социални и емоционални разстройства.


Да обичаш някого със стил на тревожна привързаност
Независимо дали става въпрос за партньор, приятел или член на семейството, да обичаш някого с тревожни проблеми с привързаността, може да бъде изтощително. Нито една любовна дума никога не е достатъчна за него. Всъщност, ако вашият партньор напълно ви превземе или е конфликтен, стабилността е почти невъзможна.

В този случай е най-добре да сте наясно с безусловността на вашата любов и вашата отдаденост. Трябва да акцентирате върху положителните взаимодействия и внимателно да се справяте с отрицателните, но никога не забравяйте неговите граници. Вероятно ще бъде дълъг път, но той може да се почувства сигурен с вас.

Да обичаш някого със стил на избягване на привързаността
Както подсказва терминът, хората с избягваща привързаност са склонни да избягват конфликти и да се оттеглят, когато става дума за изразяване на собствените им емоции. Позволяването на правото им да имат собствено пространство може да бъде полезна техника за предотвратяване на възникването на ежедневни проблеми.

Следователно, трябва да уважавате тяхната автономия и да им дадете ясно да се разбере, че могат да ви се доверят. Други техники включват омаловажаване на проблемите, които са склонни да увеличават, както и признаване на жертвите и усилията, които правят. Това автоматично ще намали техните нива на гняв и разстоянието, което поставят между себе си и другите.

Да обичаш някого с неорганизиран стил на привързаност
Това вероятно е привързаността, която причинява най-много проблеми във връзките. Това е така, защото амбивалентността между техните желания и начина им на установяване на връзки е изключително широка, което създава много проблеми. Те имат непостоянен вид хумор, бързо се оттеглят и стилът им на общуване е доминиран от гняв и безпокойство.

Имайте предвид, че тези хора са имали развитие, измъчено от сериозни проблеми, свързани с техните родители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X