Напишете дума/думи за търсене

Защо някои майки не обичат децата си?

Има палави деца, небрежни бащи, а също и майки, които не обичат децата си. Последната реалност е тази, която най-много привлича вниманието ни, защото напълно противоречи на естествения закон, който предполага, че няма по-чиста и по-безусловна любов от тази между майка и дете. Ние свързваме майчинството с безусловна грижа и нежност. Какво се крие зад емоционалната студенина на тези жени?

Някои психолози твърдят, че майките, които не обичат децата си, показват липса на майчински инстинкт. Но какъв е този майчински инстинкт? Има ли наистина естествен и несъзнателен импулс, оркестриран от природата, да обичаш и да се грижиш за дете?

В действителност науката все още не е намерила никакви доказателства.

Има майки, които наистина обичат децата си, но ги обичат зле или по свой начин. Всеки разбира любовта по различен начин и някои хора проявяват студена привързаност, давайки приоритет на факта, че децата им винаги са спретнати, ходят на добри училища, казват „моля” и „благодаря” от ранна възраст.

Въпреки това облекчаването на страховете на децата, показването на обич към тях, изслушването им и отговарянето на въпросите им, утешаването им, насърчаването на мечтите им и карането им да се чувстват сигурни е от изключително значение.

Ако тези действия липсват, всичко се проваля. Няма значение, че майката ги „обича по свой начин“. Ако не се обърне внимание на тези емоционални аспекти, децата израстват с ясното убеждение, че не са достойни за любовта на своите майки.

Фактори, които допринасят за това майките да не обичат децата си

1. Те съжаляват, че са станали родители
Някои двойки имат деца, защото смятат, че трябва, тъй като това е логичната следваща стъпка във връзката им. Те дори не се замислят дали наистина искат да бъдат родители. Или възниква неочаквана, нежелана бременност, която не се терминира.

В други случаи се случва нещо по-сложно: двойките искат да имат деца, но след като осъзнаят какво означава това, възникват мъка, стрес и дори нещастие.

В много случаи над главите на децата витае майчиното съжаление и желание за друг живот.

2. Депресираната майка, която не е разрешила собствените си травми
Една от причините една майка да не обича децата си е необслужван психологически проблем. Посттравматичният стрес като причина за преживяно събитие в детството или младостта, неоткритата депресия, тревожните разстройства, както и нелекуваните психични заболявания, пречат напълно на възпитанието на децата.

Вътрешното страдание на майката я капсулира и за нея е изключително трудно да се грижи и обича другите, когато самата тя страда от дълбоки рани и вътрешни проблеми.

3. Дългата сянка на нарцисизма
Някои майки са нарцистични. Докато някои проявяват само няколко черти, типични за нарцисистите, други страдат от нарцистично разстройство на личността. Това е клинично състояние със сериозни изводи и последствия.

Такива майки оказват сериозно влияние върху отглеждането и възпитанието на децата. Те причиняват семейна динамика на контрол и емоционална манипулация. Подценяват и преследват своите синове и дъщери, за да се опитат да задоволят собствените си нужди. Те проектират своите желания върху тях и напълно ги доминират.

4. Любимото дете
Една от причините да има майки, които не обичат децата си, е преференциалната любов. Това са ситуации, в които тяхната привързаност има ограничена и номинална квота. Обикновено се фокусира само върху едно от децата, а не върху всичките. Те са златните деца, които по някаква причина получават цялото признание и подкрепа, без да оставят нищо за останалите.

В крайна сметка братята и сестрите започват да се състезават за любовта на майка си. Това е в състояние да генерира конфликти и рани за цял живот в тях.


5. Много майки имат негативна представа за себе си, която предават на децата си
Ако майките не могат да обичат себе си или са развили негативна представа за себе си и телата си и разпространяват този срам и негативност върху децата си, те не могат да им предадат любов и нежност.

6. Неотработени емоции
Предоставянето на привързаност или установяването на връзки е резултат от времето. Преди всичко това включва много работа на поведенчески и емоционални нива. Това означава, че когато една жена не е много добре психологически, й е трудно да поддържа контакт с околните или да се грижи за малко дете.

7. Да имаш деца напомня на родителите, че времето минава
Това може да предизвика напрежение и дори негодувание у майките, както и защитно оттегляне от мъката на смъртта. То може да бъде пряко или косвено вредно за децата.

8. Родителите са склонни да използват децата си като екзистенциални проекти
Като механизъм да се защитят от мъката си пред лицето на смъртта, някои майки се стремят да продължат да живеят чрез своето потомство. За да изпълнят тази цел, децата трябва да възпроизвеждат нагласите и изборите, които правят. Ако се различават, действията им се тълкуват погрешно като предизвикателство. Децата в тази ситуация не са обичани, а просто използвани като екзистенциални проекти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X