Напишете дума/думи за търсене

Какво убива самочувствието на децата?

Според психолозите повечето проблеми и комплекси идват от нашето детство. Самосъмнението, неспособността да се изграждат взаимоотношения и постоянните страхове са последиците от ниската самооценка на детето. Самоподеняването често се генерира от действия и думи на родителите, затова е важно като родители да знаете как да отгледате успешен и щастлив човек.

Отдавна е забелязано, че най-големите успехи се постигат от хора, които в детството са получавали подкрепа от възрастните. Те по-уверено преминават през живота, без да се фокусират върху трудностите. Такава висока самооценка се дължи до голяма степен на родителите, които са положили всички усилия да формират една здрава личност.

Какво може да повлияе на самочувствието на детето

Всички деца се раждат с перфектно самочувствие. Докато израстват в семейния кръг, те възприемат навици и отношение към нещата от възрастните, слушат думите им. Родителите са тези, които полагат основите на успеха, помагат за формиране на позитивното мислене и правилното отношение към живота.

Дори в ранна детска възраст родителите влияят върху формирането на самочувствие. До 2 години те полагат положителна перспектива за заобикалящия ги свят, насърчават опитите на децата да станат независими. В детската градина протича по-задълбочен процес на социализация, който продължава активно в училище.

Възрастните влияят върху характера и личността на детето с възпитанието. Много зависи от степента на свобода и строгост, доверие между различните поколения, нивото на контрол върху действията на детето. В юношеска възраст отношенията с връстници и учители влияят на самочувствието.

Фактори за самооценка

Самочувствието според психолозите се формира от много фактори. Познавайки ги, възрастните могат да бъдат по-внимателни към детето, спокойно да ги ръководят и подкрепят.

Родителски стил

Ако родителите имат строга диспозиция, напълно контролират всяка стъпка на наследника си, той престава да проявява инициатива. За да не разочарова възрастните, той не прави нищо, страхувайки се от грешки и осъждане от собствения си родители.

Самочувствие на родителите

Някои майки и бащи постоянно повтарят, че е невъзможно да се постигнат целите, че всичко е сложно, че всичко е против тях. Те залагат в детето отрицателно възприятие за света, несигурност в собствените му способности и таланти. Родителите с ниска самооценка неволно го предават на потомците си, като им пречат да се развиват и да растат смели.

Неспособност за обичане

Основното правило, което много възрастни не спазват, е да обичат децата въпреки лошите дела, слабостите и пакостите. Повечето родители се опитват да прекроят хлапето, да наложат собствените си неосъществени мечти и очаквания. Те поставят съмнения в него, че то може да бъде обичано безусловно. В зряла възраст то не може да изгради пълноправно семейство, изпитва психологически комплекси.

Отношение към децата

Детето винаги помни и анализира думите на родителите. Критиката се отлага в подсъзнанието, подкопава увереността и самочувствието отвътре в продължение на много години. То спешно се нуждае от чести похвали, положителни оценки и израз на любов от родителите си.

Основното правило е да се подкрепят, хвалят и да се критикуват и наказват по-малко без причина. Децата се обиждат, когато не им се вярва, затова по-често молете за помощ из къщата, мийте чиниите и изпълнявайте важна задача. Това ще затвърди увереността и ще повиши самочувствието им.

Спрете да се дразните, ако децата ви не са толкова добри ученици. Много прости неща от гледна точка на възрастните са невероятно сложни за малко дете. Научете се да го поддържате, за да не го възпитате да се отказва при най-малкия провал.

Научете се да правите коментари внимателно, без обиди и критики. Говорете за себе си и емоциите си, без да засягате способностите на децата.
За да отгледате дете с високо самочувствие, не го критикувайте публично, не се сравнявайте с връстници. Научете се да го хвалите за всеки успех, премахнете обидните фрази от речника. Подкрепата на родителите става основа за бъдещи успехи и самоувереност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X