Напишете дума/думи за търсене

Какво носи сексът на първа среща

Преди години колежка, известна телевизионна журналистка, разказа как се запознала с бъдещия си мъж. Двамата били на сватба и щом се видели, привличането помежду им било толкова голямо, че мигновено се залепили един за друг. След сватбеното тържество той я изпратил до тях, но тя настояла да не се качва до жилището ѝ, защото в главата ѝ непрекъснато се въртял един съвет от нейната любима баба: “Порядъчните жени никога не правят секс на първа среща”.

Цяла нощ не спала и съжалявала. На следващия ден, щом ѝ се обадил, за да я покани да се разходят до Боровец, мигновено приела. И там започнало всичко. Спомням си, че дълго разисквахме с колеги нейния случай, докато скучаехме на едно изнесено правителствено заседание в зимния курорт. Шегувахме се дали е порядъчна жена, след като реално е правила секс на първа среща, тъй като сватбата е била само повод за запознанство. Накрая тя през смях обобщи: “Кой отказва на Боровец?! Все пак това беше времето, когато не всеки можеше да отиде да нощува там.”

От въпросната случка са минали повече от 20 г., но въпросът дали е удачно да се прави секс на първа среща продължава да занимава много хора. По въпроса се правят изследвания, които дават противоречиви резултати, но като цяло табуто да не си лягаш веднага с някого сякаш започва да умира. Явно забързаният начин на живот кара хората да вземат мигновени решения и по този въпрос.

В началото на годината се появиха две проучвания на израелски и американски учени, които независимо едно от друго стигат до извода, че сексуалното привличане играе съществена роля при оформянето на стабилни партньорски двойки и няма нужда да се спазват правила като например, че към секс се пристъпва след трета среща. Сексът задълбочава емоционалната обвързаност между непознати и това се отнася както за жените, така и за мъжете, казва пред “Метро” Гурит Бирнбаум, един от авторите на изследването. Причината е, че неврологичните стимули, отговарящи за сексуалното желание, влияят и на емоционалното привличане.

Според американския психотерапевт и сексолог Шанън Чавес няма еднозначен отговор по въпроса дали е добре да има секс на първа среща. Тя съветва да правите само това, което ви е приятно.
Според американския психотерапевт и сексолог Шанън Чавес няма еднозначен отговор по въпроса дали е добре да има секс на първа среща. Тя съветва да правите само това, което ви е приятно.
Според американския психотерапевт и сексолог Шанън Чавес няма еднозначен отговор по въпроса дали е добре да има секс на първа среща. Трябва да правите само това, което ви е приятно, без да изпитвате срам или неудобство, че е възможно да се възприеме за неприемливо, обяснява тя. По думите ѝ сексът с непознат партньор може да бъде освобождаващ и вълнуващ, да помогне да разрушим личните си пристрастия около сексуалността, да излекуваме срам от минали преживявания и да подобрим сексуалното си самочувствие. Много двойки се събират веднага след първата си среща, така че ранният секс не трябва да бъде бариера в отношенията, ако има привличане и взаимно съгласие между партньорите как нещата помежду им ще се случват.

Ако проучите дали сте сексуално съвместими с даден човек още в самото начало, това ще ви помогне да определите дали искате да инвестирате в отношенията си с него, посочва секстерапевтът Венеса Марин пред “Космополитън”. Според нея всичко се свежда до собственото ниво на комфорт на партньорите и какво търсят те в един сексуален акт. Затова си струва да отделят време да изследват чувствата си в една нощ, преди да започнат да градят очаквания за отношенията си.

Разбира се, въпросът за безопасността трябва да е водещ. Ако някой отказва да използва презерватив или да разкрие информация за сексуалното си здраве, просто не трябва да се прави секс с него на първа среща. “Когато се запознавате с потенциален партньор, обърнете внимание на реакциите му по ключови въпроси. Обикновено получаваме добри интуитивни намеци дали човек е безопасен и достоен, така че не пренебрегвайте инстинкта си”, съветва Марин.

За да сте сигурни в преценката си, не използвайте секса като начин да докажете нещо или да се харесате, съветва Чавес. Ако правите секс на първа среща само за да отговорите на очакванията на отсрещната страна, това може да повлияе на цялостната ви сексуалност и да доведе до съжаление и негативни емоции, допълва тя.

Друг много важен фактор е имало ли е алкохол по време на среща. Нещата в спалнята могат много сериозно да се объркат и да станат опасни, ако решенията за секс между непознати не са взети на трезва глава. Затова някои проучвания показват, че начинът на пиене също е съществен ключ при осъществяване на интимен контакт веднага след запознаване. Макар алкохолът често да е стимул за падане на задръжки, той не е добър съветник в такива случаи особено при някои видове питиета.

Британско изследване установи, че по време на свалка е най-удачно да се придържате към бяло вино. Изглежда изискано и човек по-бавно се напива от него. Така има повече време да опознае обекта на своето сексуално желание, преди да се отправите в спалнята. След него се нареждат червено вино, розе и коктейли. И количеството обаче трябва да е добре подбрано - максимум 5 чаши по време на дълга вечер. За най-неуместно питие за първа среща се смята текилата, следвана от всякакъв друг концентрат, сайдер и бира.

Всички тези уловки, които могат да доведат до секс на първа среща, обаче важат само за запознанства в реалния живот. Във виртуалния нещата са коренно различни. Там начинът на изразяване, на визуално представяне, които все по-често са доста моделирани чрез различни компютърни програми, изискват съвсем друга нагласа. Учени от “Импириъл колидж” смятат, че към 2040 г. технологиите ще са толкова напреднали, че ще позволяват на 70% от двойките да се свързват, без въобще да са се виждали. Това ще става на базата на онлайн общуване, чрез което можеш да проучиш детайлно характера на потенциалния партньор по откриване на максимален брой съответсвия на вълнуващи те въпроси и дори да почувстваш неговата топлина чрез виртуален допир на ръцете. Очакванията са това да превърне първата среща в отживелица и така да се сложи край на наследеното от викторианската епоха разбиране, че сексуалността трябва да се потиска, тъй като разрушава женското целомъдрие и в никакъв случай запознанството да не завършва със секс веднага.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X