Напишете дума/думи за търсене

"Новото нормално": разредени учебни дни, проследяване по телефона, всички с маски

Светът постепенно „отваря“ и много от нас имаме измамното усещане, че след кратка принудителна „ваканция“ се връщаме към стария си начин на съществуване. Това далеч не отговаря на реалността. Днес ви представяме статия, която е разработка на колегите от CNN, които са се опитали да анализират в какво ще се състои новата действителност и доколко „нормална“ ще изглежда тя за американския гражданин.

Тъй като Съединените щати все още се борят с пандемията, времето за отваряне на страната в опит да се събуди отново икономиката е все още неизвестно, пише Рей Санчез от CNN.

Така или иначе се забелязват някои драматични промени в ежедневието - от проверки на температурата и задължителна употреба на маски през празни спортни зали и ресторанти, до мониторинг от страна правителството на местоположението на мобилните телефони и друга лична информация.

„Можете да го наречете„ новото нормално“, но аз го наричам „нормалното днес“, защото смятам, че оттук нататък всеки ден ще бъде различен“, каза Джулиета Кайем, анализатор национална сигурност на CNN и бивш помощник секретар в Министерството на вътрешната сигурност.

Ето в какви посоки животът може да се промени:

Разредени учебни дни и по-малки класове

Когато учениците се върнат в класната стая, вероятно през есента, образователната среда ще бъде драматично различна. Държавните служители в САЩ се консултират със синдикатите и администраторите относно следващите си стъпки като поетапни разписания в училищата и промени в събиранията, физическото възпитание и почивката. Разбира се, дезинфекцията ще се превърне в стандарт в училищата.
Вероятно ще бъдат въведени мерки за физическо разстояние между учениците. Ще има ежедневни проверки на температурата на учениците и персонала, както и седмични тестове, така че всякакви нови огнища да бъдат бързо идентифицирани.

"Рискът от втора вълна идва през есента, когато децата се върнат в училище", казва Джордж Ръдърфорд, експерт по инфекциозни болести от Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Би могло 9-ти и 10-ти клас да идват сутрин, а от 11 до 12 клас - следобед", казва Ръдърфорд, който работи със здравните служители в Сан Франциско по мерките за отваряне на града. "Или половината от учениците може да ходят на училище в понеделник, сряда и петък. Другата половина - във вторник, четвъртък и събота."

Менюта за еднократна употреба и сервитьори с маски

Днес в САЩ има ресторанти, които преди пандемията предлагаха порции по 700 долара, а днес хранят бездомни хора.

Вероятно в бъдеще всички ресторанти ще намалят броя на местата си. Персоналът ще работи оттук нататък с маски, а менютата ще бъдат за еднократна употреба. Също така е възможно да се влиза само срещу здравен статус и мерене на температура.

Празни стадиони и концертни зали
Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети заяви, че масовите събирания като концерти и спортни събития са малко вероятни до следващата година. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио допълни, че връщането на подобни събития може да се случи много далеч във времето.
"Последното нещо, което трябва да направим, е да съберем, 10 000, 20 000 и 50 000 души на едно място - каза той. - Това е точно обратното на социалното дистанциране. Не бива да го правим, докато не сме сигурни, че сме излезли от тази криза."
Има снимка от летния сезон на 1918 г., от времето на испанския грип, на която баскетболисти играят с маски. Вероятно това очаква и съвременните спортисти. 

Проследяване на местоположението и друга лична информация

В Китай властите използват технология за проследяване на здрави хора и на тези, които представляват риск. Жителите получават цветни QR кодове на своите телефони. Цветът определя какво могат да правят. В Ухан, Китай, където блокирането отпадна, жителите трябва да представят зелен QR код на телефоните си, за да напуснат домовете си. За да влязат на места като ресторанти, хората трябва да покажат зелен QR код.
Сега Apple и Google работят заедно, за да помогнат на американските здравни власти да проследят риска от коронавирус чрез Bluetooth технология. Техническите гиганти вероятно ще играят важна роля в борбата срещу пандемията въпреки опасенията за поверителност.

Освен това устройствата за термично сканиране в обществени пространства могат да помогнат за откриване на огнища и подпомагане на проследяването на контакти - идентифициране на болни хора, изолиране и след това проследяване на всички, с които са били в контакт и поставяне на тези хора в карантина.

Докладът на консервативния американски институт за предприемачество заяви, че изолацията може да бъде наложена с помощта на GPS проследяване на телефонни приложения. Джефри Шаман, професор по екологични здравни науки в Колумбийския университет, предупреди, че Южна Корея използва "много агресивно" проследяване на контакти, което дава достъп до лични кредитни карти и телефонни записи, както и GPS информация за автомобила.

Промени на летищата и ограничено пътуване
Мониторингът на международните пътници ще бъде на изключително високо ниво. От пътниците ще се изисква доказателство посредством приложенията за проследяване, че не са били в контакт с положителни на коронавирус.

Д-р Ли Райли, професор и председател на отдела по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Бъркли, казва: „Хората започнаха да осъзнават, че много бизнес пътувания или малки конференции могат да бъдат направени и онлайн. Пътуванията определено ще намалеят, поне през следващите две години."

Разпределението на напитките и закуските в самолетите вероятно няма да се промени, с изключение на добавянето на дезинфектанти.
Подлезите, автобусите и транзитните гари трябва да ограничат броя на пътниците до 50% капацитет.

Маските за лице може да се превърнат в ежедневен аксесоар

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че са предвидени сериозни наказания за онези, които не носят маска на публични места, където не може да се спазва дистанция. Маските са най-ефективни за забавяне на разпространението, ако те се използват масово, защото могат да помогнат да се предотврати несъзнателно предаване на болестта от хора, които са безсимптомно заразени.
Главният прокурор на Охайо Майк Дуейн заяви пред CNN, че животът на американците ще бъде коренно променен, докато не бъде разработена ваксина. "Нещата просто ще бъдат различни - каза той. - И това е тъжната истина."

Как ще се промени животът на хората в Европа и България предстои да разберем, но едва ли ще е по-различно от описания сценарий за САЩ. Както вече се уверихме, светът е по-свързан, отколкото вероятно ни се иска.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X