Напишете дума/думи за търсене

Измами, свързани с пандемията, на които се хващат и умните

Като всяка криза и тази се оказа благодатна почва за много измами. Не претендираме, че изброяваме всички възможни опасности, на които може да се натъкнете тези дни. Бъдете бдителни и преди да предприемате каквито и да е действия, свързани с това да дадете пари или да си пуснете в нета личните данни, най-добре проверете на сайтовете на институциите дали не е възможно да сте потенциална жертва на измама.

Всички разбрахме, че Apple и Google създават приложение за coronatracking. Ако някой ви изпрати съобщение от името на тези компании или от името на държавата или някоя от нейните институции, в което искат личните ви данни с цел да получите приложението безплатно, не ги предоставяйте. В тези съобщения се казва, че за да избегнете измама, те се нуждаят от вашите данни. Дори и да не предоставите информацията, като отговорите на имейла или текста, създавате възможност измамникът да нахлуе в телефона или компютъра ви със злонамерен софтуер.

Ако търсите някакво приложение, използвайте Apple Store или GooglePlay store.

Друга широкоразпространяваща се измама е свързана с покупката на дезинфекциращи средства, маски и пр. Може да получите такъв мейл. В никакъв случай не правете прибързани покупки. Най-сигурно е да пазарувате подобни продукти от аптека, дрогерия или доказал се онлайн магазин.

В по-усъвършенствана версия на тази измама измамникът е закупил списък с хора на възраст над 60 години, които наскоро са закупили медицински артикули в интернет. Възможно е да получите мейл или обаждане по телефона, в което ви уверяват, че заради напредналата ви възраст има отстъпка за вас. Може да ви предлагат всякакви съмнителни лекове, тестове и фантасмагорични добавки. Запомнете! На този етап няма научни доказателства за нито един медицински продукт, който може да ви предпази или излекува от коронавирус. Единственото сигурно средство е социалната дистанция и високите хигиенни мерки.

Внимавайте и когато сърфирате в интернет и попаднете на реклама за лекарство, тест или дори ваксина. Рекламата ви приканва да кликнете за повече информация. Това не изглежда твърде рисковано, така че го правите. Всъщност по този начин вие давате информация за себе си на някого, който може злонамерено да се възползва от нея.
Съветът на специалистите е да се излиза с Log out от профилите на самите мрежи, а не просто да затваряме прозореца на браузъра. По този начин активните сесии не могат да бъдат копирани.

Друг риск е свързан с дарителството. Не вярвайте, че всеки призив за помощ е благонамерен. Ако искате да проверите дали дарявате на коректно място, попитайте в някоя от групите, които се занимават с това, във Facebook. Ето например тук: #ЗАДОБРОТО кампания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X