Напишете дума/думи за търсене

Полезни или вредни са хранителните добавки

От древни времена хората използват билки за лечение на болести, за облекчаване на симптомите на възпаление и зарастване на рани. Натуралните лекове са в състояние да облекчат болката, да подобрят храносмилането, да релаксират или да стимулират определени процеси в тялото. Сред учените, някои растения действат не по-малко ефикасно от медикаментите, при това без техните странични ефекти. Това е и причината за създаването на биоактивните хранителни добавки. За ползата от тях има най-различни мнения, вариращи от приписване на чудодейни свойства до пълно отрицание. Какво трябва да знаете?

Какво има в капсулата

Компоненти в хранителните добавки може да бъдат най-различни вещества - липиди, протеини и въглехидрати, витамини и минерали, ензими, фибри, пчелни продукти, екстракти от растения. Може, също така, да играят ролята на пробиотици. Важно е да знаете обаче, че хранителните добавки не са лекарства, което означава, че не влизат в списъка на веществата, които се контролират от закона. Затова съдържанието на повечето от тях зависи от добросъвестността на производителя. Ако са изготвени правилно, може да бъдат изключително полезни, но реално потребителят няма как да има сто процента достоверна информация за това.

Хранителните добавки може да се разделят на две големи групи. Първите са препарати, които възстановяват дефицита на определени вещества в организма - подходящи са за хора, чието меню не е балансирано. Втората група въздейства на дейността на органите и системите - те се приемат за профилактика или като спомагателно средство паралелно с традиционната терапия. Често производителите комбинират двете групи в един препарат.

Най-популярни сред хранителните добавки са веществата, които не се синтезират от организма или синтезът им се нарушава по една или друга причина. Тук спадат витамините. Днес, наред с витамините, се препоръчват и незаменимите омега-3 и омега-6 киселини, които се съдържат в определени масла (рибено, ленено и др.), някои минерали (калций, селен, цинк, магнезий), незаменими аминокиселини. Препаратите от тази хрупа в най-голяма степен съответстват на определението „хранителни добавки”, тъй като са предназначени за попълване на някои вещества в диетата. Но не бива да забравяме, че правилно балансираното хранене е най-естественият начин за снабдяваме с тези действително важни вещества. В някои случаи хранителните добавки са напълно необходими - например, при строга веганска диета може да възникне дефицит на витамин В12 и калций, а при нискомазнинна диета или при превес на животински мазнини и маргарин, може да се появи недостиг на омега-3.

Още една група хранителни добавки са тези, които подобряват способността на организма да се противопоставя на вредните въздействия. Сред тях лидери са антиоксидантите - вещества (сред тях и много витамини), които неутрализират свободните радикали, играещи важна роля в процеса на стареене и много заболявания. Антиоксидантни свойства притежават витамините Е, С и А. Антиоксидати са също флавоноидите и растенията, които ги съдържат - зелен чай, червено грозде. Фитоестрогените са растителни вещества, които напомнят по структура на женските полови хормони. Препоръчват се не само на жените в период на климакс, но и на възрастни хора от двата пола за профилактика на сърдечносъдови заболявания. Някои растения съдържат вещества, които подобряват дейността на имунната система и повишават съпротивата срещу инфекции - сред тях най-популярни са ехинацеята и чесънът.

Още една група хранителни добавки включват вещества, които са в състояние да влияят на физиологически процеси, без формално да се явяват лекарства. Например, гинко билоба нормализира кръвообращението в главния мозък и се използва за подобряване на мозъчната дейност, особено при по-възрастни хора, а кофеинът се прилага в препарати за отслабване.

Важни уточнения

Когато приемате хранителни добавки, трябва да имате предвид, че както и обичайните медикаменти, те също може да предизвикат странични ефекти, като например алергии, както и да повлияят на действието на някои медикаменти. Важно е да се знае, че качеството на хранителните добавки не може да бъде гарантирано 100%. Има и изследвания, които обясняват ефективността им с ефекта плацебо.

Защо са полезни

Биоактивните добавки не са лекарствени препарати, затова принципите на приема им са различни. Може да бъдат полезни за профилактика на някои болести. Често се приемат за укрепване на имунитета или като допълнителен източник на витамини. Могат да са ефикасно допълнение при комплексно лечение на хронични болести. Хранителните добавки са в състояние още: да регулират обмяната на полезни вещества, да подобрят образуването на кръв и правилното съсирване на кръвта, да въздействат на клетъчното дишане, да активират репродуктивните способности на организма, да спомогнат формирането на съединителна тъкан, да извеждат токсините, да укрепят сърцето и съдовете, да подсилят имунитета, да поддържат електролитния баланс, да въздействат благоприятно на микрофлората на стомаха и др.

С какво са по-различни от лекарствата

Първата и главна разлика е в състава - хранителните добавки по правило съдържат натурални вещества. Наред с това, ефектът им е по-мек и по-рядко имат странични ефекти. Не се натрупват в организма и нямат токсично въздействие. Затова хранителните добавки се понасят по-леко от тялото от лекарствените препарати на традиционната медицина.

Кога трябва да ги приемаме

Въпреки че учените нямат еднозначно мнение за ефикасността на хранителните добавки, в някои случаи лекарите препоръчват на пациентите си капсули на натурална основа - обикновено, когато трябва да се възстанови витаминно-минералния баланс или да се насити организма с някои полезни вещества.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X