Напишете дума/думи за търсене

Полезни или вредни са хранителните добавки

Качествените хранителни добавки са ефикасни за укрепване на имунитета, за ускоряване на метаболизма, за нормализация на чревната микрофлора, както и за пречистване на тялото от токсините. Биоактивни добавки е препоръчително да приемат бременните, децата по време на интензивния им растеж, хората с проблеми с опорно-двигателния апарат, при заболявания на вътрешните органи, в периоди на повишено емоционално напрежение, в напреднала възраст.

Може ли да навредят

Както всички препарати, и хранителните добавки са в състояние да навредят, ако се приемат в неправилна дозировка. Симптомите на предозирането напомнят на отравяне - гадене, повръщане, усещане за слабост, повишена температура, световъртеж и дори халюцинации. Възникват при прекомерна употреба на определени вещества. Също така, възможно е развитие на хипервитаминоза, както и прекомерно натрупване на някои хранителни вещества.

За максимална ефективност

Няма как да усетите ефекта от хранителните добавки, ако приемате по 1 - 2 таблетки от време на време. Има някои препоръки как да извлечете максимум полза от тях. На първо място, повечето хранителни добавки не са магически хапчета срещу конкретно заболяване. Те въздействат на организма комплексно, укрепвайки множество органи и системи. Важно е да се подберат точните добавки, подходящи за даден човек на определен етап от лечението или за профилактика. Например, при прием на антибиотик, е добре да се вземе хранителна добавка, действаща като пробиотик. След лечение с препарати, които са оказали странично действие на бъбреците и черния дроб, е хубаво да се направи биокурс с пречистващ ефект. При повечето хранителни добавки дозировката зависи от целта (лечение или профилактика). Но при всички случаи е препоръчително, ако за първи път приемате добавката, да започнете с по-малка доза и постепенно да увеличавате дневната норма.

В някои случаи има значение и времето на прием на добавката за усилване на ефекта. Обща препоръка за повечето хранителни добавки е да се приемат по време на хранене. Ако препаратът е тонизиращ, приемайте го в първата половина от деня. Ако става дума за калций, вземайте го 30 мин преди или след хранене. Съхранявайте опаковките с таблетките или капсулите на тъмно и сухо място или дори в хладилник, за да съхраните максимално биологичната активност на действащото вещество.

Бъдете внимателни

Зад рекламните обещания на много от производителите на хранителни добавки стоят често реални научни изследвания, които потвърждават едно или друго полезно свойство на дадено вещество. Проблемът е, че интензивната реклама успешно изгражда две големи заблуди. Първата е, че всички хранителни добавки са безопасни точно колкото хранителните продукти,поради което може да се приемат без ограничения, в произволни съчетания и толкова дълго, колкото желаете. Втората - хранителните добавки минават през същите тестове, както и лекарствата, поради което заслужават същото доверие.

Наистина, повечето вещества, използвани в хранителните добавки, са безопасни, тъй като са получени от хранителни продукти (напр. масло от черна боровинка, екстракт от грозде, зелен чай и др.), които толкова отдавна се използват в народната медицина, че няма никакви съмнения в качествата им. Някои от тях обаче може да бъдат опасни. Например, регистрирани са няколко случая на сериозни странични ефекти, включващи поражения на кожата и черния дроб, след прием на екстракт от растението кава кава, използвано за подобряване на настроението и борба с депресията. В момента в някои държави добавките на основата на кава кава са забранени, но в други продължават да се продават. През 2004 г в САЩ са забранени хранителните добавки, които включват в състава си Ephedra sinica, известна също като Ma-Huang. Основание за забраната е изследване, в което са установени 16000 случая на различни проблеми след приема на веществото, сред които сърцебиене, тремор, безсъние и др. В други държави обаче ефедрата продължава да се използва с добавки за топене на мазнини, както и в препарати за спортисти.

Дори и наглед безопасните билки могат да имат странични ефекти. Например, гинко билоба не бива да се приема преди операция, тъй като може да усили кръвотечението, а жълтият кантарион и бергамотът повишават чувствителността на кожата към UV-лъчите и може да предизвикат фотодерматит.

За още полезна информация, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X