Напишете дума/думи за търсене

Готвачката Мери пали две епидемии от тиф, а доктор заразява 29 страни с ТОРС

Недоволната Мери Малън в болницата, в която остава под карантина от 1914 г. до смъртта си през 1938 г.

СНИМКА: АРХИВ

Всяка епидемия има своите антигерои, т.нар. суперразпространители, които успяват да заразят много хора, понякога без да подозират, че са болни.

Най-известна е тифозната Мери, която предизвиква две вълни на коремен тиф в Ню Йорк в началото на XX век. А д-р Лю Цзянлун изиграва тъжна роля в пандемията от ТОРС през 2003 г., като разпространява вируса в 29 страни. Има подобни примери и с COVID-19, разказва РИА Новости.

Правило 20/80

Преди пандемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), по-известна като атипична пневмония, избухнала през 2003-2004 г., епидемиолозите се ръководеха от правилото 20/80. Според него 80% от всички болни в което и да е общество се заразяват от едва 20% носители.

Проучванията показват, че ключова роля в епидемията от ТОРС изиграват отделни хора, без които може би тя нямаше да съществува. Наричат ги суперразпространители. Особено опасни са, защото често самите те не се разболяват и следователно не спазват карантина и мерки за сигурност.

Тифозната Мери

Ирландската готвачка Мери Малън работи в Ню Йорк в началото на ХХ век и със своите ястия неволно заразява с коремен тиф десетки американци. Самата Мери няма симптоми. Както по-късно установяват лекарите, бактерията Salmonella typhi се размножавала в жлъчния ѝ мехур. По това време никой не подозирал, че видимо здрав човек може да бъде носител на инфекцията.

В крайна сметка Мери била задържана и настанена в болница, където прекарала три години. Тя вярвала, че не е болна и напразно я държат под карантина. Успяла да убеди лекарите да я пуснат и дала дума, че ще бъде изключително внимателна.

На свобода Мери сменя името си и отново започва да работи като готвачка. Пет години по-късно, когато епидемия от коремен тиф отново избухва в Ню Йорк, тя е поставена под карантина до живот.

Стая 911: хронология на един сериен убиец

През февруари 2003 г. 64-годишният лекар Лю Цзянлун от университета в китайския град Гуанчжоу пристига в Хонконг за сватба и се настанява в стая 911 в хотел “Метропол”. Преди това той лекува пациенти със симптоми на ТОРС. Въпреки неразположението, което изпитва, както се оказва по-късно - заради ТОРС, лекарят 5 дена обикаля Хонконг със зет си, посещава търговски центрове и многолюдни места.

В резултат 16 други гости на хотела, живеещи на същия етаж, се разболяват от ТОРС. Те напускат хотела и се прибират по родните места, с което

вирусът се озовава в Канада, Виетнам, Тайван и Сингапур

78-годишна канадска туристка от хотела се връща в Торонто, заразява сина си и така става причина за над 100 нови случая. Епидемиолози проследяват, че и всички 94 инфектирани в Сингапур са свързани със злополучната стая 911.

СЗО потвърждава, че Лю Цзянлун, който по-късно умира от атипична пневмония в хонконгска болница, е “нулевият пациент” - виновен за повечето заразени с ТОРС в 29 страни извън Китай.

Страницата с подробности за разследването на това свръхразпространение СЗО е публикувала на сайта си под заглавие “Хронология на един сериен убиец”. В хотела вече няма стая 911 - номерът ѝ е сменен с 913.

Болнично суперразпространение

Често се наблюдава суперразпространение в болниците. Такъв е случаят по време на пандемията от ТОРС през 2003-2004 г. и през 2015 г. при избухването на епидемията от близкоизточния респираторен синдром (MERS) в Южна Корея, когато един-единствен човек, носител на вируса MERS-CoV, заразява 82-ма души - пациенти и посетители.

И това не е изолиран случай. В друга болница един пациент заразява 44-ма души, а общо в медицински заведения са регистрирани 5 масови инфекции с MERS. В такава ситуация най-важният рисков фактор е близостта до суперразпространителя.

Мъже в защитни облекла погребват умрял от ебола в Гвинея. В началото на епидемията през 2014 г. местните се събират на многолюдни погребения, което умножава броя на заразените.
Мъже в защитни облекла погребват умрял от ебола в Гвинея. В началото на епидемията през 2014 г. местните се събират на многолюдни погребения, което умножава броя на заразените.
Опитът с еболата

Учените смятат, че свръхразпространението е характерно за всички инфекциозни епидемии. Установени са епизоди на масова инфекция от един носител с туберкулоза, морбили и много други заболявания. В катастрофалната епидемия от ебола от 2014-2015 г. в Западна Африка около 3% от болните се оказаха отговорни за заразяването на 61% от всички пациенти. Те са основно млади хора, които се грижели за болни.

Опитът с еболата показва, че социалното поведение играе решаваща роля за разпространението на дадена инфекция. През 2014 г. в Гвинея стотици хора се стичат на погребението на популярна народна лечителка, която церяла от ебола, но се заразила и умряла. Няколко дни по-късно са поставени над 300 диагнози - както в самата Гвинея, така и в съседната Сиера Леоне.

COVID-19

СЗО все още не използва термина “суперразпространение” във връзка с пандемията от коронавирус SARS-CoV-2. На сайта на организацията пише: “Предполага се, че репродуктивният брой на новия коронавирус - на вторични инфекции, причинени от един заразен човек, е от 2 до 2,5. Но в някои случаи тази цифра е по-висока”.

И тези случаи са известни. 53-годишен британец се заразява с новия коронавирус на конференция в Сингапур. Пренебрегвайки карантината, на 22 януари той излита от Сингапур към ски курорт във Франция, където заразява 11 души: 5-има британци, 5-има французи и един испанец. Цялата верига е описана в доклад на СЗО.

През януари доклади от Ухан споменават, че лекар и 13 медицински сестри са заразени от един-единствен пациент. Особена история бе съобщена от Южна Корея.

Пациент 31

В началото епидемията от COVID-19 в Южна Корея се развива доста бавно, до средата на февруари има едва 30 потвърдени диагнози. Всичко се променя от т.нар. 31-и пациент - 61-годишна поклонница от Църквата на Исус - Синчонджи (буквално “Ново небе и нова земя”) от град Тегу.

Това е специфичен религиозен култ с основател Ли Ман Хи, който смята себе си за новия месия, лично общуващ с Исус Христос. Последователите му са повече от 300 хил. души.

Не се знае къде се е заразила религиозната жена, но само за 3 дни, след като посещава две болници, две срещи в църквата, на всяка от които присъстват над 500 души, и бюфета в хотела, тя

успява да зарази стотици

От 4400 прегледани енориаши на църквата диагнозата е потвърдена у 544 души, 9000 са поставени под карантина. Според Ройтерс, която се позовава на Корейския център за превенция и контрол на заболяванията, хиляди души са били засегнати от пациент 31.

Откъде идват?

В допълнение към социалното поведение е важна и биологията. Очевидно някои разпространяват вируса много по-интензивно.

Това зависи от вирулентността на инфекцията в организма гостоприемник, от чувствителността на този организъм и от характеристиките на имунната му система.

Предполага се, че при такива хора настъпва мутация, или последователността на

генома на вируса се променя, 
увеличавайки способността му да се репликира

Понякога тези, които са изключително толерантни към патогена, стават суперразпространители, защото дълго време нямат симптоми. А понякога, напротив - при хора с по-слаба имунна система вирусът се репликира особено бързо. Учените не разбират напълно какви са зависимостите. Симптоми като кашлица или кихане също ускоряват инфекцията. 

За да се предотврати масово заразяване от един човек, е важно да се идентифицира суперразпространителят възможно най-рано и да се открият хората, с които той е бил в контакт. Така поне са правили през XIX век. СЗО следва същата стратегия по време на избухването на ТОРС през 2003-2004 г.

Секс по време на епидемия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X