Напишете дума/думи за търсене

Красив педикюр от пръстите до петите

Топло, по-топло, лятно. Времето на дръзките поли, безсрамно късите ръкави и навитите крачоли. Но и на отворените обувки. На морските джапанки, новите римлянки, на флоралните сандали, които настояват да ги извадите на слънчево, на светло и на босо. А последното неизбежно поставя някои условия пред външния вид от глезена надолу.
За лятно самочувствие по чехли не е нужно много.

Започнете на чисто
Буквално. Ако не сте склонни да оставите стъпалата си на екзотичния гъдел на Гара Руфа рибките, може да ексфолирате мъртвите клетки от кожата на краката по обичайния начин. С добрата стара пемза или с пилинг продукт. Тайната на красивите крака обаче е в постоянството и честотата на процедурата. Ако кожата ви е нормално суха, не е нужно да се престаравате в остъргването. Веднъж седмично или на десет дни е достатъчно. Напуканата и лющещата се кожа изисква повече внимание. В този случай ще трябва да натиснете по-здраво и поне два пъти седмично. Но не прекалявайте, твърде честото ексфолиране може да доведе до обратен ефект - нараняване, загрубяване на кожата. А с усърдното премахване на мъртвите клетки може да отиде и естествената й защита.

Овлажнявайте, предпазвайте от слънцето и от насекоми
Ежедневното подхранване е задължително, особено през лятото. Кожата на краката се изсушава допълнително от ходенето с отворени обувки, по пясъка на плажа, по прашните улици. Не я пренебрегвайте, когато нанасяте слънцезащитен крем, особено в зоната около пръстите. Кожата там е много уязвима, освен това потъмнява неравномерно под жарките лъчи на слънцето според отвора на обувката. И не забравяйте да нанасяте репелент по откритите части на стъпалата. Ухапванията от комари са неприятни не само като усещане, но и за окото.

Елиминирайте мазолите
Не им позволявайте да загрозяват краката ви. Те го могат, при това го правят бързо. А следите и белезите остават за дълго. Вярно, ще изтърпите болката и дискомфорта, после ще му мислите. Но ще избягвате любимите си отворени сандали със седмици, докато раните завехнат. Подсигурите се с подложки или стелки, които да облекчат триенето в неудобните, стягащи или хлъзгави заради високия ток обувки. А там, където ви убива, сложете прозрачен пластир. Превенцията е най-доброто средство за справяне с мазолите и белезите от тях.

За бързо заличаване на следите от мазоли намажете засегнатото място с пчелен мед. Действа антисептично и успокояващо, освен това помага за изсветляване кожата. Ледената терапия също върши работа, за справяне с болката и подуването, а алоето е безценен помощник на наранената кожа.

Блеснете с красиви нокти
Най-добре със задачата би се справил професионалист, но не пречи да опитате и сами. Ноктите са черешката на красивите крака. Оформете плочката с пила и загладете неравностите по повърхността. Не допускайте ноктите си по-дълги от върха на пръстите. Това може и да ви се струва добра идея за ръцете, но дългите нокти на краката загрозяват. Лакът подберете според тена на кожата и личния си вкус. Не е задължително да е в един цвят с този на ръцете, нито да личи от километри. За бляскави нокти на краката понякога и само малко топ лак е достатъчен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X