Напишете дума/думи за търсене

Кои хора са застрашени от гъбички по ноктите

Според статистиката всеки пети жител на Земята страда от гъбични заболявания на ноктите на краката. Причините за възникване са най-разнообразни – от слаб имунитет до неправилно подбрани обувки.

Здравата нокътна пластина трябва да е равна, розова и блестяща. Ако едно от тези изисквания не е изпълнено, значи има проблем. Около 50% от всички заболявания на ноктите са гъбични инфекции. Освен чисто естетическия проблем, лечението е доста продължително.

Обикновено всичко започва с парене и сърбеж между пръстите. След това се образуват мехурчета, които се пукат и се получават ранички. Ако не се започне веднага лечение, гъбичките се разпространяват към ноктите и бавно, но сигурно завземат нови пространства. Главните симптоми са: ранички в гънките между пръстите, сърбеж, парене, зачервяване, удебеляване, изтъняване или крехкост на нокътя.

Зони на риск

Гъбичките по ноктите се предават от човек на човек. Основният път на проникване е кожна инфекция – чрез микро ранички. Тези ранички може да се появят в резултат на прекалено тесни и неудобни обувки или на попадане на пясък в пространствата между пръстите.

В рисковата група са хората, които имат нарушения в кръвообръщението на краката, деформации на стъпалото, страдащи от прекомерно изпотяване на краката или от наднормено тегло.

Стресът, пушенето, злоупотребата с алкохол са фактори, понижаващи имунитета, които е възможно да причинят и гъбички. Може да се заразите в басейна, в банята на фитнеса, в салона за педикюр и маникюр, на плажа и на други обществени места. Вероятно е да пострада цялото семейство, ако ползва една вана или общи кърпи за тяло.

Самолечението е лоша идея

Ако сте забелязали симптоми на гъбично заболяване, не отлагайте посещението при лекаря. Самолечението може да доведе до усложнения. Освен това, гъбичната инфекция може да предизвика алергична реакция, да отслаби имунитета и да доведе до обостряне на хронични заболявания. За съжаление без специална диагностика няма как да се определи точната причина за промените в структурата на нокътната пластина. Освен това, е възможно да не става дума за гъбички, а за проява на алергия, авитаминоза и множество други патологии. Правилната диагноза може да постави само специалист на базата на изследвания.

Методи за профилактика

Най-ефикасното средство да предотвратите появата на гъбички е да не ходите боси на обществени места и да ползвате само собствените си обувки. Следете за здравето на краката си, носете удобни обувки, грижете се редовно за кожата на стъпалата и ноктите с помощта на специални кремове и спрейове. Когато ходите на гости, носете си собствени пантофи, ако домакините държат да се събуете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X