Напишете дума/думи за търсене

Розовата вода изсветлява ноктите (+рецепти)

Красотата е относително понятие, но всички се стремим към нея, особено жените. Сигурно е едно – здравето и красотата вървят ръка за ръка. Красивите коса, кожа и нокти, са сигурен признак за добро здраве и хармония. Природата, от своя страна, ни дава страхотни билки, които могат да се ползват като козметични продукти, чието действие и ефикасност ще ви впечатлят.

Няма установено правило за хубостта. То варира при времената и цивилизациите. В древна Гърция са се възхищавали на мускулестите тела със съвършена линия, докато през Ренесанса и в средните векове са били харесвани тела с много плът. Това ще рече, че всяка епоха освен различието на социално-икономически и политически условия е създавала и свой идеал за красота.

В нашата съвременност многобройни външни фактори влияят зле на здравето и на хубостта.

Грижа за ноктите

Против забиване на ноктите: пилете ноктите, за да намалите тяхната дебелина. Така вместо да расте встрани и да се впива в кожата, нокътят започва да компенсира това, което му липсва на дебелина, като расте в тази посока и престава да се впива. Да се режат ноктите в каре.

Против набраздени нокти: потапяйте ги сутрин в продължение на 10 минути във вода, в която има разтворен на 1 л 1 г натриев салицилат. Правете редовно бани вечер с отвара от водорасли.

Изтънели и чупливи нокти: смесете една ампула витамин А с 1 супена лъжица лимонов сок: правят се масажи вечер 5 минути. Да се пие по 1 лъжичка сутрин смес от еднакви части сяра и захар в продължение на 15 дни.

Оцветени нокти от цигари или други петна: смесват се 10 мл глицерин, 10 мл перхидрол и 40 мл розова вода; ноктите се чистят с ленена кърпа.

Или да се търкат с кората на 1 лимон.

Чупливи нокти: правете бани вечер 10 минути с топло маслиново масло.

Гъбички по ноктите – да се правят топли бани 20 минути с отвара с корени базак (50 г на литър вода).

Грижа за лицето

За да имате хубав тен на лицето, трябва да пиете сок от моркови и изобщо сокове от всички видове плодове и зеленчуци.

Прекарвайте вечер по лицето един резен лимон, за да осветлите тена си.

За свиване на порите на кожата – правят се компреси с вода от настойка на плод от див кестен (50 г див кестен на 500 мл вода) или силна запарка от чай (1 кафейна лъжичка на 500 мл вода).

За отмора на лицето – смесват се камфоров спирт 1% с розова вода в равни части и се правят компреси вечер по 15 минути.

За омекване на лицето – прави се запарка от корени на ружа или семе от анасон за компреси вечер в продължение на 20 мин (1 супена лъжица анасон или корени ружа на 400 мл вода).

Почистване на лицето с парна баня

Парната баня размеква външния слой на кожата и подобрява кръвообращението, а прибавените билки я дезинфекцират, подхранват и успокояват. Билките лайка, лаванда, градински чай, липа, бял равнец, евкалипт, глогов цвят, лимон подобряват кожното оросяване, овлажняват, освежават и придават жизненост на тъканите, като премахват черните точки.

Парната баня се прави над гореща вода, в която се пускат 2 супени лъжици от някоя от посочените билки, като се стои над парата 10 минути, а главата е захлупена с хавлиена кърпа. Може да се направи и като горещи компреси по следния начин: прави се настойка с една от билките (3 супени лъжици от билката в 500 мл вряла вода), която престоява 15 минути, потапя се една кърпа в настойката, изстисква се и се налага върху лицето за 3 минути. Процедурата се прави пет пъти в продължение на 10 дни в месеца.

Маските подобряват кръвообращението на кожата, поддържат свежия й вид, изглаждат бръчките, подхранват кожата и я подмладяват. Те се поставят след измиване на лицето и стоят обикновено 20 минути.

Омекотяващи маски

Те са необходими, когато е възпалена кожата от студа, избистрят тена, изтъняват епидермата.

Видове омекотяващи маски:

1. Намажете лицето с пчелен мед, стойте така 20 минути. Отстранете меда с памук, натопен в хладка розова вода.

2. Също така може да покриете лицето с тънки кръгли бананови резени, които да стоят 20 минути. Изплакнете лицето с хладка вода.

Из „Енциклопедия на лечебните растения на България”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X