Напишете дума/думи за търсене

Какви инструменти трябват за съвършен маникюр у дома?

Красивите нокти са се превърнали в аксесоар, задължителни за всяка дама, държаща на външния си вид. В наши дни маникюра дори може да бъде възприеман като вид изкуство, а лаковете и използваните материали непрекъснато се променят и подобряват. Въпреки това има основни правила, стане ли дума за съвършен маникюр. Ако разполагате с необходимите инструменти, свободно време и търпение, може да си направите и професионален маникюр у дома.

Маникюр и педикюр

Още от древността народите ценели дългите, полирани и оцветени нокти на пръстите като признак на отличие между аристократи и обикновени граждани. Грижите за ноктите на ръцете и краката, някога смятани за привилегия за малцина, сега са напълно достъпни за повечето хора.

Терминът маникюр произлиза от латинските думи manus (ръка) и cura (грижа), а педикюр идва от латински pes, pedis (крак) и означава грижи за краката. Целта на маникюра и педикюра е да подобри вида на ръцете, краката и ноктите.

Инструменти и пособия

Пособията и инструментите трябва да бъдат дезинфектирани, санирани, а тези за еднократна употреба – изхвърлени след употреба.

• Ножичка за изрязване на кутикулата (кожичката) на ноктите. Това е малък инструмент, с който се изрязва излишната кожичка в основата на нокътя. Използва се многократно.

• Лопатка за разхлабване и избутване на кутикулата на ноктите на пръстите и на краката. Има леко извита форма, за да приляга по-добре към нокътя. За многократно използване.

• Шмиргелова пила. Маникюрен инструмент (понякога е за еднократна употреба) за изглаждане на ръбове и оформяне на ноктите с грубата страна и изглаждането им с фината. Захванете пилата под наклон от 45 градуса с лек натиск за изглаждане на горната или долната страна на нокътя. Тъй като не може да се санира, можете да я подарите на клиентката или да прегънете на две и хвърлите в контейнера за отпадъци. Не я запазвайте за следващото посещение на същата клиентка, защото може да се замърси от бактерии.

• Четка за нокти. Малка четка за почистване над, под и около ноктите с топла вода и сапун. Може да се използва многократно чрез саниране след всяка клиентка и преди следваща употреба.

• Четка за полиране. Инструмент от кожа, прикрепена към рамка; чрез използване на полиращ прах излъсква до блясък на ноктите. Кожата се сменя след употреба при всяка клиентка. Инструкторът ще ви покаже как да си служите с четката. В някои щати и провинции в САЩ не е разрешено да се използват кожени четки, а само за еднократна употреба, които се изхвърлят след работа с клиента.

• Ножички за изрязване на нокти. Ако ноктите на клиентката са дълги, изрязването им с ножички ще съкрати времето за изпилване. Използват се многократно.

• Пила за нокти. Метален инструмент, със специално изработена повърхност за изпилване и оформяне на нокти. Повечето професионалисти и маникюристи използват пили с дължина до 20-22 см. В някои щати и провинции на САЩ е забранена употребата на по-къси пили. Спазвайте стриктно правилата за почистването и дезинфекция преди всяка следваща услуга.

• Дървени (портокалови) клечки. Оформени са специално за разхлабване на кутикулата в основата на нокътя или за почистване под свободния му ръб. Не подлежат на санитарна обработка, подаряват се на обслужената клиентка или се изхвърлят след употреба.

• Пинцета. Инструмент за вземане на малки късчета кутикула от нокътя. Годни са за многократна употреба след дезинфекция.

Из „Козметология – стандарти и техники”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X