Напишете дума/думи за търсене

Истината за гел лака: вреден ли е и може ли да се прави у дома

Гел лакът представлява хибрид между гел и лак, покритието на който се закрепва на повърхността на ноктите посредством UV-лампа. Този вид маникюр е любим на заетите жени, които нямат време за губене в салоните за красота – издържа около месец и изглежда добре, докато ноктите не израстнат. Незаменим е за ваканцията, тъй като позволява да забравим за маникюра по време на почивката. Въпреки всичките си позитивни качества, гел маникюрът има и минуси. На какво да вярвате?

От гел лака ноктите стават слаби и чупливи

Мит. Може да носите спокойно гел покритието, без риск. Опасностите идват от неправилните грижи за ноктите. За да бъде маникюрът ви винаги в идеално състояние, е необходимо да подхранвате ноктите и кутикулите – най-добре с масла от бадем и жожоба и оризови трици. Бадемът защитава ноктите от загуба на влага – основната причина за тяхната чупливост. Жожобата подхранва корените на нокътя, а оризовите трици създават защитен филм.

Процедурата поврежда нокътната пластина

Факт. Процедурата може да нанесе щети на ноктите, ако не е изпълнена правилно и се нарушава технологията. Според някои маникюристи, ако нокътната пластина се изпили предварително, лакът ще е по-дълготраен. Това е основна грешка – няма нужда от допълнителни манипулации, тъй като гел лакът се свързва с естествения кератин на нокътя.

Много често ноктите страдат и заради неправилното отстраняване на покритието – самостоятелно премахване или излющването му слой по слой.

UV лампите са вредни

Мит. UV лампите, които се използват за полимеризация на гел лака са безопасни, тъй като количеството на лъчите е съвсем малко. Освен това, при съвременното поколение лампи вълната на излъчваната светлина има определена дължина, която въздейства само на покритието.

Може да си го направите вкъщи

Мит. Много компании разработват системи за правене на гел маникюр в домашни условия. Продават се цели набори, в които влизат всички базови елементи. Подходът обаче е неправилен, тъй като в специализираните салони процедурата се изпълнява от квалифицирани професионалисти. Освен това, в домашни условия често се нарушава технологията за премахване на покритието. Понякога се използва обикновен лакочистител, който не е в състояние да разтвори напълно гел лака. Остатъците повреждат ноктите, като ги правят крехки и чупливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X