Напишете дума/думи за търсене

Навици, с които съсипваме ноктите

Хвърляме доста сили, време и средства за качествен маникюр и добри лакове, но рядко се замисляме, че сами си вредим с някои вредни навици.

Онихофагия

Това е научният термин за вредния навик да гризем ноктите си. От този тип невроза страдат много възрастни и добре възпитани хора, а не само деца и тийнейджъри. Гризането на ноктите не само прави неприятно впечатление на околните – по-лошото е, че с течение на времето нокътната плочка трайно се деформира. Освен това под ноктите се събират нечистотии и бактерии, които през устата попадат в тялото. За да се преборите, винаги лакирайте ноктите си. На първо място, лакът има неприятен вкус, а на второ – покрива тази част от ноктите, която обикновено се гризе. В този случай си струва да посещавате професионален маникюрист – това ще усили психологическия ефект и ще ви спаси от вредния навик.

Навикът да излющвате лака

Ако не използвате специални, лесно отстраними лакове, навикът да лющите лака, вместо да го сваляте с лакочистител е много вреден, тъй като по този начин редовно сваляте и горния слой на нокътната пластина – а това значително отслабва ноктите.

Навикът постоянно да премахвате кутикулите

Склонността постоянно да изрязвате кожичките или да ги избутвате навътре с пръсти води до поява на ранички, постоянно открити за инфекции. Освен това, с течение на времето този навик може да доведе до поява на неприятни белези. Като цяло, третирайте кутикулите възможно най-рядко и най-добре – при професионалист.

Пристрастеност към гел лака

Гел лаковете гарантират по-дълготраен маникюр, но снемането на покритието може да травмира и отслаби ноктите, да ги направи по-чувствителни или да ги дехидратира. За да го избегнете, редувайте гел покритието с обикновен лак и не забравяйте да подхранвате добре ноктите и кутикулите с помощта на специални масла.

Твърде много кафе, коктейли, fast food

Ако очите са огледало на душата, то ноктите са огледало на хладилника ви. Некачествената храна, полуфабрикатите, излишъкът от кафе и алкохол прави ноктите тънки и чупливи. За да се справите, балансирайте менюто си, консумирайте храни, богати на калций и магнезий и пийте много вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X